Tandartsen lichten fiscus op

Een grootscheepse fiscale controleactie bij tandartsen en plastisch chirurgen levert opmerkelijke resultaten op. Per tandarts wordt gemiddeld voor 10.000 euro belastingverhogingen opgelegd. Bij de plastisch chirurgen is dat zelfs 18.600 euro.
De hele wereld kent de ,,Belgian dentist''. Het is een synoniem voor mensen die zwart geld beleggen. De naam blijkt niet toevallig gekozen. Uit een grootscheepse controleactie van de belastingadministratie blijkt dat heel wat tandartsen een pak inkomsten vergeten aan te geven.

De controles bij de tandartsen gingen in september 2005 van start. Dat verliep niet van een leien dakje. Heel wat tandartsen verschuilen zich achter het medisch geheim om inzage in hun elektronische boekhouding te vermijden. ,,Uiteindelijk hebben we daardoor twee tot drie maanden vertraging opgelopen'', zegt Hervé Jamar (MR), de staatssecretaris voor de strijd tegen fiscale fraude.

In de tientallen boekhoudingen die al werden ingekeken, kwam de fiscus veel zwart geld op het spoor. Per gecontroleerde tandarts werd gemiddeld een belastingverhoging van 10.000 euro opgelegd. In dat bedrag zijn alleen de verhogingen begrepen waarover fiscus en tandarts het eens zijn.

In totaal zullen 500 van de 8.000 Belgische tandartsen in het kader van deze actie een belastingcontroleur over de vloer krijgen.

Het is niet de eerste keer dat de fiscus de sector in het vizier neemt. Enkele jaren geleden kwam de belastingadministratie een grootschalige fraude op het spoor bij tandtechnici en tandartsen. Het Verbond der Vlaamse Tandartsen reageerde toen verbolgen op berichten die de sector met de vinger wezen. ,,als er misbruiken zouden bestaan, dan zijn ze toe te schrijven aan een beperkt aantal individuele gevallen'', klonk het.

Ook de plastisch chirurgen krijgen al een tijdje systematisch controle van de fiscus. Hier liggen de cijfers nog een stuk hoger dan bij de tandartsen. Sinds juli 2005 werd per gecontroleerde chirurg voorlopig 18.767 euro aan belastingverhogingen opgelegd.

De liberale staatssecretaris is opgetogen over de resultaten. ,,Het lijkt misschien vreemd. Maar we krijgen heel wat positieve reacties van mensen die de oneerlijke concurrentie van frauderende collega's beu zijn.''

Gerichte controles van bepaalde sectoren hebben volgens Jamar ook een zeer belangrijke preventieve werking. ,,Twee jaar geleden hebben we aangekondigd dat we enkele sectoren onder de loep zouden nemen. Bij een aantal sectoren is dat nooit gebeurd. Maar we hebben er wel een substantiële verhoging van de belastinginkomsten vastgesteld.''

Behalve bij tandartsen en plastisch chirurgen komen er onderzoeken in de bouwsector, de autosector en de internethandel. Vorig jaar werden al acties uitgevoerd bij belwinkels (Tam-Tam), handelaars in tweedehandswagens (Jaguar) en de vleesindustrie (Steak). Die krijgen dit jaar een vervolg.

Van onze redacteur Steven Samyn
02 jun 2006
meer over
zie ook rubriek