Lichtere baby's door gestresseerde moeders

Stress is slecht voor het ongeboren kind. Een Amsterdamse studie bij 7.000 zwangere vrouwen toonde aan dat meer dan 32 uur in stressvolle omstandigheden werken baby’s met een lager geboortegewicht oplevert. “Een vrouw die haar job als stresserend ervaart, beschadigt haar baby als ze er mee blijft doorgaan,” aldus de onderzoekers.
150 gram
Net als rokende aanstaande moeders, wegen de baby’s van gestresseerde moeders bijna 150 gram minder. “Bij stress komt het stresshormoon cortisol vrij. We weten dat cortisol de groei vertraagt, dus als het in de placenta terecht komt, dan vertraagt het wellicht de groei van de baby.”

Pre-eclampsia
Naast een lager geboortegewicht, hadden de baby’s ook meer kans op extreme huilbuien. Bovendien was het waarschijnlijker dat de moeders pre-eclampsia, waarbij de bloedstroom naar de baby beperkt wordt, ontwikkelden. Nog altijd sterven moeders aan pre-eclampsia. In Groot-Brittannië sterven elk jaar zeven tot tien vrouwen aan de aandoening die tien procent van de zwangerschappen treft, waarvan 2 procent ernstig. Elk jaar sterven er vijfhonderd tot zeshonderd baby’s door.

24 uur
De onderzoekers raden aan dat vrouwen in stressvolle jobs er van bij het begin van de zwangerschap niet meer dan 24 uur te werken en de taken te herverdelen.
Nochtans lijkt het erop dat vrijaf nemen of vroeg op zwangerschapsverlof gaan, geen invloed uitoefent op het geboortegewicht. In nog een andere studie werd gesuggereerd dat een klein beetje stress beter is voor het kind, dan stressloos op te groeien.
31 mei 2006
meer over
zie ook rubriek