Psychiatrische patiënten krijgen alleenrecht op roken in UZ Gasthuisberg

De sigaret is vanaf 1 september absoluut taboe in het UZ Gasthuisberg. Alleen de psychiatrische patiënten ontspringen de dans.
,,Het aantal rokers onder schizofreniepatiënten loopt op tot 90 procent, omdat nicotine een element van zelfbehandeling is voor die mensen. Een rookverbod kan gevaarlijke situaties creëren'', legt psychiater Joris Vandenberghe van het UZ Gasthuisberg uit. De gesloten psychiatrische afdelingen mogen om die reden hun rooklokaal houden, ook wanneer het UZ in september de sigaret volledig bant.

,,Het herstelproces van psychiatrische patiënten dreigt in gevaar te komen als we hen verbieden om te roken'', zegt Jacques Joossens, de projectleider van het rookstopbeleid dat in 1991 werd opgestart.

Volgens psychiater Vandenberghe is het zelfs ronduit gevaarlijk om psychiatrische patiënten dwingen te stoppen met roken.

,,Je mag stoppen met roken niet onderschatten bij patiënten die in een zware crisis verkeren, zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak. De angstbeelden kunnen bijvoorbeeld sterker worden bij een gebrek aan nicotine. Ik heb het ook ethisch moeilijk om psychiatrische patiënten in gesloten afdelingen hun sigaret af te pakken. De mogelijkheid bestaat dat het verbod drempelverhogend zal werken voor een vrijwillige opname.''

Het aantal rokers onder psychiatrische patiënten is dubbel zo hoog als onder gewone patiënten. Niet zelden zijn mensen met psychiatrische problemen ook zware rokers. ,,Bij personen die lijden aan schizofrenie is er zelfs sprake van 90 procent rokers. De nicotine werkt in zekere zin als zelfbehandeling. De patiënten voelen zich dankzij de nicotine helder en alert, een effect dat nog meer speelt dan bij andere rokers.''

,,Uiteraard is een andere behandeling altijd beter. Daarom willen we in tweede instantie stoppen met roken onder begeleiding op de agenda plaatsen'', besluit Vandenberghe.

(bmk)
31 mei 2006
meer over
zie ook rubriek