Demotte wil voedingscomité in elk ziekenhuis

Om de risico's op ondervoeding van ziekenhuispatiënten te verminderen, pleit minister van Volksgezondheid Rudy Demotte voor de oprichting van een voedingscomité per instelling, het opmaken van een beleidsplan en een systematische opvolging en evaluatie van de voedingsstatus van alle patiënten vanaf de opname. Dat antwoordt de minister op een schriftelijke vraag van VLD-senator Jacques Germeaux.
ondervoeding verlaagt de weerstand tegen infecties, verslechtert de fysieke en mentale toestand en leidt tot een hogere mortaliteit. "Het ziekenhuisverblijf kan tot twee maal langer duren en het optreden van complicaties is twee tot twintig keer hoger in vergelijking met patiênten met dezelfde aandoening en een goede voedingsstatus.

Ook in rusthuizen
"Hoewel cijfers voor België ontbreken, wordt geschat dat ondervoeding aanwezig is bij 30 à 40 procent van de ziekenhuispatiënten", aldus Demotte. Het probleem stelt zich ook in rusthuizen en de thuiszorg.

In de lijn van een aanbeveling van de Raad van Europa wijst Demotte erop dat een vroegtijdige en actieve opsporing en opvolging van de voedingsstatus van patiënten kunnen bijdragen tot een vluggere socio-economische reïntegratie van de patiënt en verbetering van zijn levenskwaliteit. De minister reageert ook zeer positief op een initiatief in die zin dat door het voedingsteam van het Sint-Augustusziekenhuis van Wilrijk werd ontwikkeld.
30 mei 2006
meer over
zie ook rubriek