Vrouwen kiezen goede vaders op basis van gezicht

Vrouwen kiezen mannen waarvan ze denken dat zij goede vaders zullen zijn, door gewoonweg naar hun gelaatstrekken te kijken. Dat suggereert een wetenschappelijk artikel dat vandaag in Groot-Brittannië is gepubliceerd. De acteurs Tom Hanks en Leonardo Di Caprio behoren tot deze categorie van goede vaders, aldus professor Dario Maestripieri die het onderzoek leidde. Volgens de onderzoekers stichten vrouwen liever een gezin met dit type man terwijl ze voor een kortstondige relatie eerder voor iemand met een zeer uitgesproken mannelijk uiterlijk kiezen.
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers aan de Amerikaanse universiteiten van Chicago en Californië en is verschenen in het Britse tijdschrift Proceedings of the Royal Society. Professor Maestripieri vindt dat het resultaat een bevestiging is van de evolutietheorie die stelt dat vrouwen vooral mannen kiezen waarvan zij kunnen verwachten dat zij zullen investeren in hun vaderschap.

De onderzoekers testten het testosteronniveau van 39 mannen. Vervolgens toonden zij de mannen twee verschillende foto’s, een foto van een volwassene en een foto van een baby, en vroegen naar welke foto hun voorkeur uitging. Daarna werden de 39 vrijwilligers gefotografeerd met een neutrale gezichtsexpressie. De portretten werden getoond aan 29 vrouwelijke studenten. De mannen die door de jonge vrouwen als meest geïnteresseerd in baby’s werden aangeduid, waren dezelfde mannen die een voorkeur voor de babyfoto hadden uitgesproken.

De proefpersonen met de grootste mannelijke uitstraling waren ook de mannen met het grootste testosterongehalte. Volgens de studie hebben mannen met ronde gelaatstrekken, een kleine kin en relatief grote ogen in verhouding tot de grootte van hun gezicht, de grootste kans om door vrouwen als potentiële goede vaders bestempeld te worden.
29 mei 2006
meer over
zie ook rubriek