Te weinig bekend over sluipende epidemie

Eén op twee Belgen kent hepatitisC niet. Toch zijn in ons land honderdduizend personen drager van het hepatitis-C-virus. Omdat informeren het enige wapen is in de strijd tegen de ziekte, aanvaardden Jaak Pijpen en Miss Belgian Beauty 2006 Celine Du Caju zaterdag het peter- en meterschap van de vereniging voor Hepatitis-C-patiënten.
De vereniging voor hepatitis-C-patiënten, gestart in 1999, organiseerde het voorbije weekend in kasteel Mariagaarde in Hoepertingen-Borgloon een verwenweekend voor leden. Tegelijk werden de nieuwe peter en meter voorgesteld. Met veel optimisme willen Jaak Pijpen en Celine Du Caju helpen om hepatitis C in de kijker te zetten. Hepatitis C wordt omschreven als een sluipende epidemie omdat besmette personen zich vaak jarenlang gezond voelen. De helft van hen is zich niet bewust van de besmetting en kan onbewust de ziekte overdragen.,,Hepatitis C is een aandoening die wordt veroorzaakt door een virus dat levercellen aantast. De besmetting gebeurt als iemand in contact komt met het bloed van een besmet persoon. De leverschade die het virus kan veroorzaken kan leiden tot levercirrose, bloedingen uit slokdarmspataders en leverkanker. Vreemd genoeg veroorzaakt het virus bij sommige besmette personen geen schade aan de lever'', verklaart dokter Robaeys van het ziekenhuis Oost-Limburg. Sinds vijftien jaar bestaat er een bloedtest om de diagnose te stellen maar er bestaat nog geen vaccin dat beschermt tegen de besmetting met hepatitis C.

Er zijn drie duidelijk omschreven risicogroepen. Iedereen die voor 1991 een bloedtransfusie kreeg, die voor 1991 een zware chirurgische ingreep onderging, een ernstig ongeval had en vrouwen die bevallen zijn met een keizersnede. Vooral naar jongeren, al wie een tatoeage of piercing heeft en wie in aanraking kwam met harddrugs.

preventie noodzakelijk

,,Een preventiecampagne is noodzakelijk'', zegt Greta, die wacht op een levertransplantatie. ,,Je weet niet altijd dat je besmet bent. Bij een bloedonderzoek rond mijn veertigste bleek dat ik niet alleen besmet was maar dat de ziekte zich bij mij ook ontwikkeld had. Vermoedelijk gebeurde de besmetting nadat ik in 1980 een zwaar ongeval had in Italië. Sommige varianten van de ziekte kunnen gemakkelijk behandeld worden maar hoe langer je besmet bent hoe agressiever het virus wordt. Daardoor heb ik alleen negatief gereageerd op de medicatie zodat mijn lever nu bijna helemaal kapot is.''

Wie informatie wenst kan daarvoor terecht bij VHC vzw Vereniging voor Hepatitis C patiënten, F. de Renesselaan 57, 3800 Sint-Truiden of de VHC infolijn 0476-49.60.50 www.hepatitisC.be info@hepatitisC.be

Anne Marie DEKEYSER29/05/2006
29 mei 2006
meer over
zie ook rubriek