Twee patiënten kruidendokter belanden met loodvergiftiging in ziekenhuis

MERKSEM/TURNHOUT/LILLE - Het Antwerpse parket is vorige week dinsdag een onderzoek gestart naar de praktijken van Kumar Swami Maharaj, een Indiase ,,kruidendokter'' uit Merksem. Twee van zijn patiënten waren in het ziekenhuis beland nadat ze bij hem kruidentabletten hadden gekocht.
De pillen bleken na analyse een te hoge loodconcentratie te bevatten. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) raadt alle klanten aan om de tabletten te vernietigen. De man verdeelde de kruidentabletten via zijn inmiddels ter ziele gegane firma ,,Ayurveda Research Surya Centrum'' in de Eethuisstraat in Merksem. Ze werden volgens de man voor iedere klant op maat gemaakt, op basis van een twintig- tot dertigtal Indiase kruiden. De twee slachtoffers uit Turnhout en Lille hadden bij hem onder meer allebei dezelfde oranjerode pilletjes gekocht. Nadat de patiënten in het ziekenhuis waren beland met loodvergiftiging, werden de tabletten overgemaakt aan de K.U.Leuven voor analyse. Het FAVV werd verwittigd. Voorlopige resultaten tonen aan dat elk tablet 30 milligram lood bevat, wat een veel te hoge concentratie is. In de loop van de week worden de pillen nog verder geanalyseerd.

Het parket heeft de genezer vrijdagavond verhoord. Het parket houdt het onderzoek in eigen handen. De slachtoffers zullen in de komende dagen gehoord worden. Zij hebben inmiddels het ziekenhuis mogen verlaten.

Op 19 mei waarschuwde het Voedselagentschap via zijn site voor saturnisme (loodvergiftiging) als gevolg van het slikken van gelules op basis van kruiden.

,,De consumptie van kruidencapsules als therapeutisch middel was het enige gemeenschappelijke element bij beide patiënten. Ze werden door twee artsen uit verschillende ziekenhuizen in Mechelen en Turnhout gesignaleerd'', luidt het.

,,Omdat de capsules niet geregistreerd zijn, noch toegelaten in België, is het in de huidige stand van het onderzoek niet mogelijk om de distributie ervan, noch de identiteit van de klanten van deze genezer te achterhalen. Al wie kruidentabletten bij de man gekocht heeft, krijgt dan ook de raad ze te vernietigen en meteen een huisarts te raadplegen wanneer er zich gezondheidsklachten voordoen.'' (JHA)
24 mei 2006
meer over
zie ook rubriek