Dokter staat terecht omdat hij weigert bloedproef af te nemen

EVERGEM - Huisarts en schepen van Evergem Eric Collier moest zich dinsdag voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden omdat hij weigerde een bloedproef uit te voeren. De politie had hem vorig jaar daarvoor opgevorderd na een verkeersongeval. De dokter was van wacht en onthield zich uit principiële redenen. ,,Ik ben geneesheer geworden om zieken te genezen, niet om een repressieve rol te spelen'', zegt Collier, die een boete van 275 euro riskeert.
Om twee uur 's nachts belde een agent van de lokale politie Evergem op 8 juli van vorig jaar naar arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts en dokter van wacht Eric Collier. De agent wou dat Collier een bloedstaal afnam van een persoon die bij een verkeersongeval betrokken was en mogelijk gedronken had, maar de arts weigerde. ,,De wachtdienst dient daar niet voor. Ik moet me vrijhouden voor meer dringende zaken'', noteerde de agent in zijn proces-verbaal als antwoord van Collier.

Het parket gaf gevolg aan de afwijzing, omdat de dokter eerder al geweigerd had gevolg te geven aan een opvordering door de politie. De openbare aanklager vroeg de rechtbank om Collier te veroordelen tot de minimumboete van 275 euro, om een signaal te geven.

Eric Collier, ook schepen van sport en Lokale economie in Evergem, wil de vrijspraak. ,,Ik ben al 36 jaar huisarts, en ik heb me steeds onwennig gevoeld bij de dubbelzinnige functie die een opgevorderde arts moet uitoefenen. als wachtdokter heb ik in de eerste plaats een curatieve functie, die moeilijk samengaat met de politionele of gerechtelijke taak die men van mij eist. Je kan moeilijk eerst aan de kant van de patiënt staan om hem zo goed mogelijk te verzorgen, en onmiddellijk daarna de kant van het gerecht nemen om vaststellingen van bijvoorbeeld alcoholintoxicatie te doen. Ik ben geneesheer geworden om zieken te genezen, niet om een repressieve rol te spelen.''

De advocaat van Collier verwees eveneens naar de deontologische principes van de arts. ,,De kans was groot dat hij opgevorderd werd om een bloedproef uit te voeren bij een van zijn patiënten. De medische deontologie stelt dat een dokter daar niet toe verplicht kan worden.''

De rechtbank doet uitspraak op 16 juni. (NDC)
24 mei 2006
meer over
zie ook rubriek