Tuchtprocessen Orde van Geneesheren in strijd met mensenrechten

Een recent arrest van het Hof van Cassatie maakt duidelijk dat honderden tuchtprocessen voor de Orde van Geneesheren uit het verleden niet reglementair zijn verlopen, omdat ze strijdig waren met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Dat meldt de artsenkrant dinsdag. Het arrest kwam er eind vorig jaar naar aanleiding van een zaak die de Orde van Architecten behandelde. De magistraat-bijzitter in de provinciale raden van de verschillende Ordes heeft een raadgevende stem bij klachten over tuchtrecht, maar mag ook zelf in hoger beroep gaan tegen een uitspraak. Dat betekent dat hij tegelijk rechter en partij is, een principe dat strijdig is met het EVRM.

Alle artsen die door het tuchtcollege van de Orde van Geneesheren bestraft zijn, zijn dus gesanctioneerd door een college dat niet rechtmatig samengesteld was. als deze artsen zich op het principe van het EVRM beroepen, kunnen ze zich tot de raad van beroep wenden. Die kan de uitspraak van de provinciale raad nietig verklaren, maar zal de klacht tegen de arts dan wel integraal opnieuw behandelen.

"Alleen de tuchtprocessen waarbij de geneesheer zelf naar de raad van beroep stapt, worden overgedaan", luidt het bij de nationale raad van de Orde van Geneesheren.
23 mei 2006
meer over
zie ook rubriek