Een op twee baby’s neemt anti-astmatische pillen

Het aantal gevallen van bronchitis en longontsteking bij baby’s en peuters uit het industriegebied Genk-Zuid ligt dubbel zo hoog als in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van Geneeskunde voor het Volk. De artsen vragen dan ook een onderzoek: ligt het aan de luchtvervuiling of is er meer aan de hand? “De nieuwe meetposten staan er pas, we kunnen nog geen conclusies trekken”, zegt het provinciebestuur.
“We hebben de gezondheidsgegevens van zowat 3.000 patiënten van onze groepspraktijk in Genk-Zuid vergeleken met de gegevens van 121.000 patiënten uit de Intego-databank”, zegt dokter Harrie Dewitte. Intego is een databank met dossiers van 72 huisartsen. “Die vergelijking hebben we gemaakt nadat burgemeester Gabriels de Genkse artsen vorig jaar had opgeroepen mee te werken aan een algemeen gezondheidsonderzoek na de verontrustende cijfers over chroom- en nikkeluitstoot in Genk-Zuid.”

De artsen van geneeskunde voor het Volk zeggen zelf geschrokken te zijn van hun resultaten:“ Van de 103 baby’s die bij ons ingeschreven zijn, neemt de helft anti-astmatische medicijnen. Tot 4 jaar merken we dat ruim 60 procent meer infecties van de bovenste luchtwegen heeft dan kinderen van dezelfde leeftijd elders in Vlaanderen.”

“Maar ook bij volwassenen en senioren zien we een verdubbeling van het aantal problemen met de luchtwegen. Bij 75-plussers stellen we zelfs 3 keer zoveel infecties vast als bij hun leeftijdsgenoten in de rest van Vlaanderen. Dat heeft uiteraard een oorzaak. Een voor de hand liggende verklaring is de uitstoot in Genk-Zuid”, stelt Dewitte, die ook denkt aan andere factoren zoals grote gezinnen in kleine, sociale appartementen.

We dringen aan op verder onderzoek bij de provincie en de stad Genk”, stellen de artsen, die vanavond alvast een petitie met 2.000 handtekeningen overhandigen aan de burgemeester.
18 mei 2006
meer over
zie ook rubriek