Kankerregistratie voor heel BelgiŽ

Vlaanderen, WalloniŽ en Brussel slaan de handen in elkaar voor de registratie van kanker in BelgiŽ. De Stichting Kankerregistratie, zoals de nieuwe structuur officieel heet, steunt op het werk van het vroegere Vlaamse kankerregistratienetwerk.
Het is een belangrijke stap voor de kankerregistratie in BelgiŽ, die momenteel niet internationaal erkend is. De informatie over kanker wordt gebundeld door een nauwe samenwerking tussen de verschillende overheden, de privacycommissie, ziekenhuizen, ziekenfondsen en laboratoria.

De overkoepelende aanpak moet ook het wetenschappelijk onderzoek en de preventie vooruithelpen. ,,Specialisten zeggen dat een daling van de sterftecijfers wegens kanker na enkele jaren het bewijs is van de doeltreffendheid van de opsporingscampagne. Maar men kan de effecten eerder nagaan als er een volledig en betrouwbaar kankerregister bestaat'', zei minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) gisteren.

De Stichting krijgt een miljoen euro werkingsmiddelen. Dokter Michiel Callens is voorzitter van de Stichting. Liesbet Van Eyken, die jarenlang aan het hoofd stond van het Vlaamse Kankerregister, is aangesteld tot directeur.

In BelgiŽ neemt het aantal kankerpatiŽnten nog altijd toe. Naar schatting zal het aantal kankers in BelgiŽ in 2015 met 48 procent gestegen zijn in vergelijking met 1995.
18 mei 2006
meer over
zie ook rubriek