Psychologen willen geen afgeschermd hoekje

Krijgen psychologen een apart hoekje of erkenning als partner in de gezondheidszorg? In de geestelijke gezondheidszorg lopen de spanningen op. Het gaat over de vraag welke garanties de overheid wil geven aan wie een beroep doet op geestelijke gezondheidszorg.
Theoretisch mag de eerste de beste in ons land een bordje aan zijn deur hangen met de melding dat hij of zij psychologische hulp verstrekt. De academisch geschoolde psychologen, orthopedagogen en seksuologen willen erkend worden voor de psychologische hulpverlening, naast de artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen en de gespecialiseerde artsen, de psychiaters. Ze vinden dat niet- of onvoldoende geschoolden zich niet zomaar ,,op patiënten mogen storten''.

De psychiaters staan daar niet altijd heel positief tegenover, maar als ze de keuze hebben tussen dat, of de vrije toegang van iedereen die zich psychotherapeut noemt, kiezen ze voor een regelgeving voor deze drie beroepen binnen het ,,monopoliebesluit'' van de artsen. De huisartsen die een almaar belangrijker rol spelen voor de toenemende aandoeningen als depressies gaan daarin mee.

Sinds de jaren zestig geeft een volmachtsbesluit artsen wettelijk het monopolie voor ,,de uitoefening van de geneeskunst''. Iedereen die diagnoses maakt en mensen behandelt, is bezig met de onwettige uitoefening van de geneeskunde tenzij hij of zij een arts is, of behoort tot enkele beroepen zoals vroedvrouw, tandarts, kinesist en verpleegkundige die, bij wijze van uitzondering, een beperkt aantal medische handelingen mogen stellen.

Tijdens de vorige regeerperiode wilden de ministers van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Groen!) en van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) de psychologen, orthopedagogen en seksuologen met een diploma, een officiële plaats geven in dat besluit. Hun ontwerp raakte niet gerealiseerd voor het eind van de regeerperiode. Nadien namen senatoren onder wie Lionel Vandenberghe (Spirit), zelf psycholoog, dat over maar hun wetsvoorstellen raakten ook niet goedgekeurd.

De huidige minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Rudy Demotte, wil er echter niet van weten. Hij volgt zijn partijgenoot PS-kamerlid Yvan Mayeur en wil de geestelijke gezondheidszorg afscheiden van de gezondheidszorg; en hij wil alle beroepen die zich daarin manifesteren, erkennen. Ook psychologisch en maatschappelijk assistenten, en al wie psychoanalyse bedrijft, zouden psychotherapie mogen verstrekken. Een recent colloquium dat de minister organiseerde over de geestelijke gezondheidszorg, liet hij voorzitten door de vaandeldrager van die strekking, Yvan Mayeur. De website van de minister verwijst voor de geestelijke gezondheidszorg alleen naar de website van de psychoanalysten (Squiggle).

Voor de Vlaamse woordvoerders is dat een gruwel, zegt senator Vandenberghe, die een compromis - ,,de derde weg'' - lanceerde en vrij algemeen gevolgd wordt in Vlaanderen en door de nationale beroepsverenigingen van academisch gediplomeerde psychologen, orthopedagogen en seksuologen, en door artsenverenigingen.
08 mei 2006
meer over
zie ook rubriek