Vaccin had meisje kunnen redden

Volgens artsen kon de dood van een meisje aan meningitis vermeden worden. Sinds 2004 is er een goed vaccin tegen pneumokokken op de markt. Het kost 68 euro per dosis en er zijn vier doses nodig voor kinderen tussen 2 maanden en 2 jaar.
Dat kost ouders 270 euro. Dat is een hoog bedrag en daardoor aarzelen arme ouders vaak.

Het vaccin wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering.

De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), heeft voor zichzelf nog niet uitgemaakt of dit economisch wel verantwoord is. Hij heeft een bijkomende kosten-baten-studie besteld.

vaccinatie is een gecombineerde bevoegdheid van de federale overheid en de deelstaten. De federale overheid moet twee derde betalen.

De Vlaams minister van Gezondheidszorg Inge Vervotte (CD&V) twijfelt niet aan de noodzaak en nam de pneumokokken op in het Vlaamse vaccinatieschema vanaf 2006.

Alle ons omringende landen beslisten dit ook al: Frankrijk (2002), Luxemburg (2005), Nederland (vanaf juni 2006), het Verenigd Koninkrijk (juni 2006) en Duitsland (later in 2006).

De Wereldgezondheidsorganisaties beveelt de vaccinatie ook aan, net als de Hoge Gezondheidsraad, de Vaccinatiekoepel en kind en gezin.

Sommige ziekenfondsen, waaronder de CM, betalen de helft van het vaccin terug, maar het blijft een zware dobber voor ouders.

kinderartsen dringen erop aan de inenting te verplichten.

Elk kind loopt een groot risico op een pneumokokkeninfectie, zegt pediater Petra Schlichting uit Sint-Niklaas. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans.

Kinderen jonger dan twee jaar lopen een verhoogd risico, omdat hun afweersysteem nog niet optimaal functioneert. ,,Vooral kinderen die worden opgevangen in een crèche of bij een onthaalmoeder, maken kans op een ernstige pneumokokkenaandoening. Via speekseldruppeltjes of neusvocht kan de bacterie worden overgedragen.

,,De moeilijkheid is dat het om een sluimerende vorm van meningitis gaat, die niet meteen wordt opgemerkt. Het begint vaak met een onschuldige verkoudheid.

,,Pas als het ziektebeeld verergert, blijkt dat het om een pneumokokkeninfectie gaat. Dan helpen alleen antibiotica en indien nodig een ziekenhuisopname'', zegt Schlichting.

,,Inenting is het enige middel om de ziekte terug te dringen. Dat bewijzen de vaccinaties die wel worden terugbetaald en ieder kind vandaag krijgt. Zo zijn kinderverlamming en influenza B nagenoeg verdwenen'', besluit de kinderarts.

Het kabinet-Volksgezondheid zegt dat de terugbetaling van het vaccin tegen pneumokokken besproken wordt op de eerstvolgende interministeriële conferentie in juni.
08 mei 2006
meer over
zie ook rubriek