Tienduizend vluchten voor West-Vlaamse Mug-helikopter

De voorbije twintig jaar heeft de Mug-helikopter van het Instituut voor Dringende Medische Hulpverlening (IDMH) in Brugge meer dan tienduizend interventies uitgevoerd. Op zondag 8 januari werd de heli opgeroepen voor de tienduizendste interventie. Toen steeg de Mug-helikopter in Brugge op om rond 9.30 uur in Keiem te landen. Om 9.55 uur werd de patiënte met bewustzijnsstoornissen overgevlogen naar het Henry Serruysziekenhuis in Oostende.
Nog diezelfde dag werd de tienduizendste interventie uitgevoerd. Dat werd zaterdag in Brugge gevierd.

In 1986 ging de mug-helikopter West-Vlaanderen voor het eerst de lucht in. De helikopter, die als mobiele urgentiegroep (mug) dienst doet, heeft zijn standplaats aan de spoedgevallendienst van het Brugse ziekenhuis Sint-Jan.

Hij wordt soms ook buiten de provincie en in Nederland ingezet. Gemiddeld 35 keer per jaar vliegt de helikopter bijvoorbeeld naar de Nederlandse provincie Zeeland.

Sinds 1986 werden al 3.865 patiënten vervoerd naar het dichtstbijzijnde of meest geschikte ziekenhuis.

De Mug-heli stijgt op binnen de vier minuten na een oproep. Hij vliegt gemiddeld drie kilometer per minuut. Landen neemt een minuut in beslag. Daarmee is hij voor interventies in landelijke gebieden sneller dan een Mug-wagen. De heli kan ook snel ter plaatse gaan op moeilijk bereikbare plaatsen zoals het strand.

,,We proberen de interventietijd van een Mug altijd onder de vijftien minuten na de oproep te houden. Dat is evenwel niet overal mogelijk. Dat heeft onder meer te maken met de geografische spreiding van de ziekenhuizen, de bevolkingsdichtheid en de steeds groeiende drukte op ons wegennet'', zegt Frank Vandevoorde, de voorzitter van AZ Sint-Jan AV.

Het medisch team en de apparatuur aan boord worden geleverd door het Brugse ocmw-ziekenhuis. De technische ploeg bestaat uit zes piloten en twee technici.

,,We verrichten zowel primaire Mug-interventies als transporten van zwaar zieke patiënten tussen de intensieve zorg-afdelingen van de meeste ziekenhuizen in de regio'', zegt Vandevoorde.

Het aantal interventies op jaarbasis bedraagt ruim zevenhonderd, waarvan 85 procent primaire interventies en vijftien procent interhospitaaltransporten.

De actieradius omvat ongeveer twee miljoen personen. Gemiddeld een persoon per vijftigduizend inwoners verkeert per dag in een levensbedreigende situatie.

Om de helikopter in de lucht te houden, is jaarlijks 450.000 euro nodig. Er is geen enkele tussenkomst van de federale overheid.

De Mug wordt vooral ondersteund door het provinciebestuur van West-Vlaanderen en door de West-Vlaamse gemeenten.

Verschillende gemeenten subsidiëren de heli met een toelage van vijftien eurocent per inwoner, met uitschieters van twee tot 25 eurocent per inwoner.

Dertien procent van de fondsen komt uit sponsoring. De sponsorovereenkomst met Rabobank loopt over twee maanden af. De Nederlandse bank- en verzekeringsmaatschappij heeft de Mug-helikopter drie jaar lang gesponsord.

De nieuwe sponsor voor vijf jaar wordt een Belgisch bedrijf. Welk bedrijf dat is, wordt nog geheim gehouden. De sponsor wordt over enkele maanden voorgesteld.

De wit- en oranjekleurige helikopter zal straks door de nieuwe sponsorovereenkomst van kleur veranderen.
08 mei 2006
meer over
zie ook rubriek