Psychiatrisch Centrum Ziekeren heeft dierenpark

Sint-Truiden : De omgang met dieren vermindert stress en haalt de patiënten uit hun eenzaamheid. Dieren geven genegenheid, zijn een aangenaam tijdverdrijf en geven de zieken hun eigenwaarde terug. Het Psychiatrisch Centrum Ziekeren legt daarom met de hulp de komende maanden een dierenpark aan.
,,Veel bewoners hebben vroeger thuis dieren gehad. als we hen weer in contact brengen met dieren, is dat een stimulans om hun leven weer zin te geven. Dieren zijn een soort partner'', zegt algemeen directeur Jaak Poncelet. Ziekeren wil voornamelijk kleinvee in zijn dierenpark onderbrengen: kippen, cavia's, konijnen, schapen, geiten en paardjes. Er worden ook paden voor rolstoelgebruikers aangelegd om hen toe te laten dichter bij de dieren te komen. Het park krijgt een educatief karakter. Informatiebordjes geven meer uitleg over het kleinvee.

Het Centrum wil zoveel mogelijk mensen bij het project betrekken en hen informeren over de waarde van dieren. Particulieren, organisaties en verenigingen kunnen financiële hulp bieden. Buren kunnen meehelpen aan de inrichting van de hokken en instaan voor de verzorging.

,,We willen uit ons isolement treden. Dat is niet alleen van belang voor de instelling, maar vooral voor de bewoners. Zij worden zo in de buurt opgenomen en de omgeving krijgt een ander beeld van hen', aldus de directeur.

Het initiatief is de opvolger van ,,De droomfabriek''. Vorig jaar konden chronisch psychiatrische patiënten met de hulp van buitenstaanders hun dromen in vervulling laten gaan. Het Psychiatrisch Verzorgingstehuis is de tweede instelling van het Centrum. In het ziekenhuis worden jaarlijks een duizendtal volwassenen en ouderen met angst- en stemmingsstoornissen en met psychotische en verslavingsproblemen opgenomen.

(els)
05 mei 2006
meer over
zie ook rubriek