Van Duppen vindt kiwi van Demotte overrijp

Zaterdag maakte deze krant bekend dat de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), een eerste keer het zogenaamde kiwimodel gaat toepassen. Het kiwimodel staat voor het kleine stukje van de Nieuw-Zeelandse gezondheidspolitiek dat hij wil overnemen. Nieuw-Zeeland, dat geen eigen farma-industrie heeft, organiseert aanbestedingen per soort geneesmiddel. Alleen het goedkoopste merk wordt terugbetaald.
Demotte gaat het model voor het eerst toepassen op één soort cholesterolverlagers, de simvastatines zoals Zocor.

Van het merk dat als goedkoopste uit de bus komt, zal hij aan de patiënten 75 procent terugbetalen. Van de andere maar 50 procent.

Dirk Van Duppen, de linkse arts die het kiwimodel in ons land lanceerde, is niet tevreden. De minister blijft de dure merken ook nog terugbetalen, zij het minder. Hij zou volgens Van Duppen alleen het goedkoopste mogen terugbetalen: dan hebben artsen en patiënten geen keuze meer en moeten ze ook niet meer opzoeken wat het goedkoopst is.

Bovendien betreurt Van Duppen dat de minister het kiwimodel enkel toepast op medicijnen waarvan het patent al verstreken is. Daarvoor zijn er dan al generieken op de markt. Die zijn sowieso goedkoper en doen meestal de prijs van het originele geneesmiddel ook flink dalen. Dan haalt aanbesteden niet veel meer uit.

Door de compromissen die Demotte moest sluiten om zijn model te doen aanvaarden, is zijn kiwi een light-versie geworden die bovendien overrijp en geblutst is.

Ook CD&V heeft kritiek op de kiwi van Demotte. Kamerlid Luc Goutry sluit zich op één punt aan bij Van Duppen: ,,Als de minister kiest voor aanbestedingen, moet hij consequent zijn en maar één middel, de beste koop, terugbetalen. Wat hij nu doet is halfslachtig. Hij maakt de zaak hopeloos verward voor patiënten en artsen. Wie kan nu nog weten wat hoeveel kost en hoeveel terugbetaald wordt? Het resultaat zal zijn dat veel patiënten uiteindelijk meer betalen, omdat zij en hun artsen niet meer wijs raken uit de complete verwarring die de minister schept.''

De CD&V'er betreurt ook dat de minister maar één klein detail pikt uit het Nieuw-Zeelandse gezondheidsbeleid ,,dat op veel vlakken een voorbeeld is'' omdat het zo consequent georganiseerd is. ,,Consequentie is niet het sterke punt van de socialisten die het gezondheidsbeleid in België nu al twintig jaar ononderbroken in handen hebben.''

Van onze redacteur Guy Tegenbos
02 mei 2006
meer over
zie ook rubriek