Medicijnstent tegen sinusitis

Hevige hoofdpijn is het bekendste symptoom van een sinusitis (bijholteontsteking). Doorgaans gaat de kwaal na een paar dagen vanzelf over, maar soms is ze hardnekkig of keert ze geregeld terug. Als antibiotica dan niet helpen (sinusitis wordt vaak veroorzaakt door bacteriën), is operatie een optie. De chirurg maakt dan de bijholte schoon en plaatst eventueel een metalen veertje (een 'stent') om haar open te houden.
Maar zelfs na zo'n chirurgische ingreep komt bij een op de vijf mensen de sinusitis op termijn toch weer terug. Dergelijke hopeloze gevallen zijn binnenkort misschien geholpen met een veertje dat medicijnen afgeeft, hopen neus- keel- en oorartsen van het universitaire ziekenhuis van Gent.

Zo'n medicijnstent wordt momenteel in het UZ Gent bij tien patiënten uitgeprobeerd. Zij krijgen elk twee stents ingeplant, een links en een rechts van hun neus. Het veertje, ontworpen door het bedrijf Medtronic uit Maastricht, geeft een medicijn af tegen zogeheten matrixmetaaleiwitten (MMP's) die oververtegenwoordigd zijn in snot van sinusitispatiënten en duiden op een slecht genezende ontsteking.

als uit de pilootstudie, die wordt geleid door Claus Bachert, blijkt dat het implantaat veilig is, komt er na de zomer een vervolgstudie bij nog eens tien patiënten. Die krijgen dan links een veertje mét medicijn, en rechts een veertje zonder. Zo moet duidelijk worden of de medicijnstent sinusitis béter afhoudt dan een gewone stent.

Sinussen zitten in onze bovenkaak, links en rechts van onze neus. Het zijn instulpingen in de schedel die geen eigen wand hebben maar afgelijnd zijn door een membraan. Ook boven, achter en tussen de ogen zitten bijholten. Via een gangetje zijn ze verbonden met de neus- en keelholte, waarmee ze gemeen hebben dat ze bekleed zijn met slijmvlies.

Doorgaans kan de lucht vrij in en uit de bijholten stromen en wordt slijm uit de holten door de gangetjes afgevoerd naar de neusholten. Maar als het slijmvlies van de neus door een infectie gezwollen is, kan dit de opening van de bijholte afsluiten zodat etter en slijm niet meer goed worden afgevoerd. Dat geeft druk in de bijholte en pijn rond de ogen of wangen (vooral bij bukken, kauwen of rennen).

(hvde)
01 mei 2006
meer over
zie ook rubriek