Limburgse ziekenhuizen de goedkoopste

HASSELT - De acht Limburgse ziekenhuizen zijn de goedkoopste van het hele land. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van de Socialistische Mutualiteit voor zeven courante ingrepen.
De Socialistische mutualiteit heeft alle Belgische ziekenhuizen doorgelicht op basis van zeven courante ingrepen: besnijdenis, bevalling, galblaasoperatie, keizersnede, knieprothese, liesbreuk en meniscus. De prijsverschillen zijn enorm, maar in Limburg vind je altijd het goedkoopste ziekenhuis. Voor een eenvoudige bevalling zonder complicaties en met verblijf in een éénpersoonskamer betaal je in Limburg 500 tot 600 euro. Het landelijke gemiddelde is 900 euro en in het duurste ziekenhuis ben je 2.000 euro kwijt.

Vergelijken op website
Het ziekenfonds gaat nog een stap verder: op een website kies je de gewenste ingreep en het aantal kilometers dat je vanaf je woonplaats wil afleggen. Onmiddellijk krijg je de prijsvergelijking tussen alle ziekenhuizen in de regio: basisbehandeling met verblijf in een gemeenschappelijke kamer, ereloonsupplementen voor één- of tweepersoonskamers, duur van het verblijf plus de mogelijkheid tot daghospitalisatie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewoon verzekerden en WIGW's met verhoogde terugbetaling.

Een knieprothese in Hasselt bijvoorbeeld kost 1.165 euro in het Salvatorziekenhuis en slechts 712 euro in Virga Jesse. Het Belgisch gemiddelde bedraagt 980 euro.

Na enig zoekwerk vind je nog goedkopere ingrepen verder van huis, want op de website kan je alle Belgische ziekenhuizen raadplegen. Soms is een ingreep duurder om het comfort van de patiënt te verhogen, om de duur van de hospitalisatie in te korten of de kansen op sneller herstel te verbeteren.
28 apr 2006
meer over
zie ook rubriek