Financiële band tussen psychiaters en farmaceutische bedrijven

Meer dan de helft van de psychiaters die meewerkten aan een naslagwerk over de diagnose van geestesziekten in de Verenigde Staten, hebben financiële banden gehad met farmaceutische bedrijven. Dat blijkt uit een medische studie die donderdag gepubliceerd werd.
Fondsen
Van de 170 psychiatriedeskundigen die een bijdrage leverden aan het boek "Diagnostic and Statistical Manual" (1994), hadden 95 van hen (56 procent) een financiële band met een farmaceutisch laboratorium tussen 1989 en 2004. Meestal bestond die band erin dat de laboratoria hen fondsen gaven voor onderzoekswerk, preciseert de studie die verschenen is in het tijdschrift "Psychotherapy and Psychosomatics". "Dat bewijst echter niet dat de psychiaters beïnvloed werden door de fondsen voor de inhoud van het naslagwerk", benadrukt Lisa Cosgrove, psychologe van de universiteit van Massachussetts en hoofdauteur van de studie. "We vinden het daarentegen wel choquerend dat de samenstellers van het werk geen transparante politiek voeren", voegde ze eraan toe.

Voor of na
Michael First, professor psychiatrie aan de universiteit van Columbia in New York en coördinator van het handboek, wees elke insinuatie over belangenvermenging "categorisch" af. De studie, die geleid werd door universitaire onderzoekers, stelt dat de psychiaters die meewerkten aan het referentiewerk over mentale ziekten, financiële banden hadden met laboratoria voor of na het schrijven van het boek. Ze konden echter niet vaststellen hoeveel artsen fondsen kregen tijdens de samenstelling van het werk.

Volgens de krant The New York Times gebruiken ongeveer 400.000 medewerkers uit de psychiatrische sector het handboek om diagnoses van psychische ziekten te stellen.
24 apr 2006
meer over
zie ook rubriek