N-VA wil minister Demotte voor rechter wegens schuldig verzuim

Herne - Mark Demesmaeker (N-VA) wil minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) voor de rechtbank dagen wegens schuldig verzuim. Want nog altijd vallen er doden in de streek van Halle omdat het personeel van de medische urgentiedienst uit Tubeke geen Nederlands begrijpt. Wendy De Paepe uit Herne weet er alles van: ze verloor haar beide ouders omdat er in het zuiden van het Pajottenland geen Vlaamse MUG-dienst is.
Wendy De Paepe woont in Herne, in dat deel van het Pajottenland waarheen bij noodgevallen altijd een ziekenwagen wordt gestuurd vanuit Tubeke, met uitsluitend Franstalig medisch personeel. De gevolgen zijn dramatisch.

Zondag 11 juli 2004 rond 10 uur voelde Wendy's moeder, Anny Vanlaethem, zich onwel worden. Haar echtgenoot Roger De Paepe belde het noodnummer en automatisch werd een ziekenwagen gestuurd van de Medische Urgentie Groep uit Tubeke. Maar die reed verkeerd en arriveerde pas 45 minuten later. ,,Zij hadden onze straat, Philipscauter, verward met de Hernekouter'', vertelt Wendy. ,,Aan de telefoon hadden ze gezegd dat ze een gps-systeem hadden maar dat bleek niet te kloppen.'' Toen de ziekenwagen er eindelijk was, bleek het medische team alleen maar Frans te spreken. ,,Gelukkig was mijn vader perfect tweetalig'', vertelt Wendy. Haar moeder die een hersenbloeding had, werd naar Tubeke gebracht, en vandaar naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Pas om 14 uur werd Anny geopereerd, en ze overleefde de hersenbloeding niet.

Liever geen ziekenwagen
Wendy's vader Roger De Paepe herinnerde zich dit incident nog goed toen hijzelf vorig najaar onwel werd, en weigerde daarom om de ambulance te bellen. Liever liet hij zich door de arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts naar het hospitaal rijden. Maar onderweg, in Viane, verslechterde zijn toestand zodat de de mug van Geraardsbergen hem moest komen halen. Vader Roger overleed aan de gevolgen van een klein hartinfarct en een bloedklonter.

,,Dit verhaal is helaas geen uitzondering'', vertelt Mark Demesmaeker, ,,en het bewijst waarom deze regio dringend nood heeft aan een mug-dienst die vanuit Halle kan opereren.''

Nochtans was rond nieuwjaar aangekondigd dat er een plan was om een einde te stellen aan deze taalproblemen. ,,Maar Demotte houdt zich niet aan de beloften'', zegt Demesmaeker nu.

Oplossing werkt niet
De oplossing bestond erin dat Halle een afgeslankte versie van een MUG zou krijgen, een paramedisch interventieteam (PIT). Dat zou bij elke oproep naar het noodnummer beslissen of een urgentiearts mee moet naar de plaats van onheil. ,,Maar in tegenstelling tot wat Demotte had beloofd, mag de spoedarts uit het ziekenhuis van Halle nooit mee uitrukken'', zegt Demesmaeker. ,,als er een spoedarts mee moet, dan moet het die uit het Franstalige Tubeke zijn, wat voor extra vertraging zorgt. En bovendien spreekt die arts geen Nederlands.'' Een deel van het Pajottenland valt trouwens buiten die regeling. Herne, waar Demesmaeker woont, moet bij noodgevallen nog altijd een beroep doen op de MUG van Tubeke. ,,Nog elke week arriveren de hulpdiensten hier te laat omdat ze het adres niet kunnen vinden. Hemeltergend,'' vindt de N-VA'er.

N-VA'er Patrick De Groote interpelleerde federaal minister Rudy Demotte deze week over de zaak, maar het antwoord bevredigde hem niet. Demesmaeker wil volgende week Vlaams minister van welzijn Inge Vervotte (CD&V) interpelleren. ,,Zij is niet bevoegd'', beseft de N-VA'er. ,,Maar de Vlaamse regering moet alle drukkingsmiddelen gebruiken die ze heeft.''

Zelf plant Demesmaeker een protestactie voor het kabinet-Demotte. ,,Ik wil de minister desnoods voor de rechter dagen wegens schuldig verzuim. We onderzoeken of zoiets kan.''

Proefproject
Het kabinet-Demotte reageert gelaten op de zoveelste episode in het MUG-feuilleton. ,,Minister Demotte heeft een oplossing uitgewerkt. De N-VA zou die beter wat tijd geven. Het is tenslotte een proefproject. Maar als mijnheer Demesmaeker zich wil profileren voor de gemeenteraadsverkiezingen, is dat zijn zaak natuurlijk.''

Peter DE BACKER en Tim CUNNINGHAM21/04/2006
21 apr 2006
meer over
zie ook rubriek