Belg consumeert voldoende vitamine C maar te weinig ijzer

De dagelijkse consumptie van vitamine C ligt voor de gehele Belgische bevolking boven de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. De gemiddelde consumptie van ijzer en calcium ligt onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat blijkt uit een voedingsenquête dat het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uitvoerde in 2004.
De Belgische Voedselconsumptiepeiling uit 2004 ondervroeg 3200 personen van minstens 15 jaar. Van de ondervraagden consumeert 64 procent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, namelijk 70 milligram per dag.

De Belg neemt deze vitamine in via fruit(sap), het sap van groenten, aardappelen en soep, voornamelijk meer in de lente dan in de herfst. De consumptie van vitamine C is hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. Opvallend is dat rokers, die een hogere nood hebben aan vitamine C, minder vitamine C opnemen in vergelijking met niet-rokers.

De Belgische bevolking consumeert niet genoeg calcium, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 838 milligram voor mannen en 716 mg voor vrouwen. Volgens de enquête is de voornaamste bron van calcium kaas, gevolgd door melk, water, yoghurt en brood.

Vrouwen van alle leeftijdscategorieën hebben een ijzerconsumptie lager dan de aanbevolen hoeveelheid per dag, terwijl volwassen mannen er te veel consumeren.

Volgens de onderzoeksresultaten zijn brood, vlees, aardappelen en granen voedingswaren die het meest ijzer bevatten. In het algemeen worden calcium, vitamine C en ijzer meer geconsumeerd door mensen die een fysieke activiteit uitvoeren en die een hoger opleidingsniveau hebben.

Gezinnen van drie of meer kinderen consumeren meer ijzer en calcium in vergelijking met gezinnen van twee personen.
20 apr 2006
meer over
zie ook rubriek