Ultimatum voor eentalige artsen

BRUSSEL - De Brusselse ziekenhuizen krijgen nog tot eind 2006 om taalproblemen zelf aan te pakken. Daarna grijpt de gezondheidsinspectie in. Dat meldt gloednieuw gezondheidsinspecteur voor Vlaams-Brabant Reginald Moreels, gewezen staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en ex-voorzitter van Artsen zonder Grenzen. Eentalige artsen niet meer laten meerijden met de Mug of het intrekken van de licentie van een ziekenhuis zijn mogelijk sancties.
Een mogelijke sanctie voor Brusselse ziekenhuizen die niets aan de taalproblemen doen, is het verbod om eentalig Franstalige specialisten in opleiding nog te laten meerijden met de mug. Dat meldt Reginald Moreels, kersvers gezondheidsinspecteur voor Vlaams-Brabant, in een interview met De arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts . Om erkend te worden, moet een stagiair een vooropgesteld aantal keren met de medische urgentiegroep mug uitrukken. als uiterste stap kan Moreels de licentie van een ziekenhuis intrekken al zal het volgens de arts niet zo ver komen.

Een maand geleden diende Dirk Devroey, bestuurslid van VLD-Overijse en professor aan de Vrije Universiteit Brussel, een klacht in tegen het Brusselse Universitaire ziekenhuis Saint-Luc. Een patiënt van Devroey in Overijse kreeg bij een spoedgeval een eentalig Franse arts over de vloer.

Verkeerde verzorging

,,De spraakverwarring die volgde, kon worden opgelost door de aanwezigheid van de huisarts'', vertelt Moreels in een reactie. De dienstdoende urgentiearts bleek geen Belg maar een Franse stagiaire te zijn. De meeste klachten die Moreels ontvangt zouden tegen het ziekenhuis Saint-Luc zijn gericht.

,,als geneesheer en urgentiearts kan het mij weinig schelen of een patiënt Vlaamse of Waalse lucht inademt'', zo gaat de gewezen staatssecretaris verder. ,,Als taalproblemen ertoe leiden dat een patiënt de verkeerde verzorging krijgt, moet ik daar als arts wel tegen protesteren.''

Dokter Moreels benadrukt wel dat de taalproblemen nog nooit zulke verstrekkende gevolgen hebben gehad. Toch vindt hij het noodzakelijk dat het urgentiepersoneel van de Brusselse ziekenhuizen een basiskennis Nederlands heeft.

Geen excuus

,,Het is niet alleen een kwestie van respect maar in een spoedgeval is zowel de patiënt als zijn omgeving erg verward en dan is het toch een minimum dat iemand die zeven jaar gestudeerd heeft de man of vrouw in kwestie in diens eigen taal kan aanspreken.''

Dat veel Brusselse ziekenhuizen buitenlandse stagiairs aannemen, vindt Moreels geen excuus. ,,Als we onze asielzoekers verplichten om Nederlands te leren, kan een buitenlandse stagiair toch ook één of twee weken lang een basiscursus van onze taal volgen'', zo luidt het streng.

De kersverse gezondheidsinspecteur voor Vlaams-Brabant voegt er wel aan toe dat de ziekenhuizen bereid zijn om iets aan het probleem te doen. ,,Zo is bij mijn bezoek aan Saint-Luc gebleken dat het ziekenhuis samenwerkt met Vlaamse universiteiten om het Nederlands van zijn personeel op peil te krijgen. Dokters kunnen, bijvoorbeeld, eerst een tijdje meedraaien in een Vlaams Universitair ziekenhuis om zo een basiskennis op te doen.''

Valerie DROEVEN
14 apr 2006
meer over
zie ook rubriek