Cells4Health wilde omstreden stamceltherapie ook toepassen in ziekenhuis Sint-Niklaas

Het omstreden Nederlandse bedrijf Cells4Health, dat tegen forse sommen geld zwaar zieke patiënten een onbewezen stamceltherapie aanbiedt, wilde dat ook doen in het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares Sint-Niklaas. Dat bevestigen Marc Geboers, medisch directeur van het Wase ziekenhuis, en professor Herman Nys, voorzitter van de raad van bestuur, aan De Morgen. Volgens hen ging het echter niet door omdat het ziekenhuis nattigheid voelde.
Voor die definitieve beslissing vroeg het ziekenhuis advies aanstamcelexperte Catherine Verfaillie van het Leuvense Stamcelinstituut. Die is resoluut negatief. "Ik zie geen enkele aanwijzing dat de patiënten van wie sprake een voordeel zouden hebben bij de voorgestelde therapie, er zijn zelfs risico’s aan verbonden."

Volgens Geboers contacteerde Cells4Health hen vorig jaar al. Eerste bedoeling was om patiënten met een beroerte of met een dwarslaesie te behandelen met stamcellen tegen betaling, een therapie waarvoor echter geen enkele wetenschappelijke grond bestaat. "Toen we die vraag hebben afgewezen, stelde de directeur van Cells4Health voor om een studie op te zetten", aldus Geboers. "Een studie kon je dat niet noemen. Het bedrijf werkt al samen met ziekenhuizen in Turkije en Kazachstan en het lijkt erop dat hij ziekenhuizen in West-Europa zocht om hun praktijken acceptabeler te maken." Het bedrijf stelde de therapie daarbij voor als een bestaande therapie, aldus Herman Nys.

Eerder meldde De Morgen al dat het bedrijf sinds kort ook de Cosmipolis Clinic van plastisch chirurg Bart Decoopman inschakelde.

Het negatieve verdict werd twee weken geleden doorgegeven, aldus Nys. Cells4Health wist dat naar eigen zeggen nog niet. "Meneer Kleinbloesem wachtte nog op een definitieve goed- of afkeuring", klinkt het daar. Het kabinet-Demotte laat weten dergelijke praktijken af te keuren en werkt aan een wetsvoorstel.
14 apr 2006
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek