Hoop tegen slaapziekte

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuw geneesmiddel gemaakt tegen slaapziekte. De slaapziekte is een typische tropenziekte die vaak eindigt in coma en de dood. De ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma, die overgedragen wordt door de tseetseevlieg.
Een variant van een menselijk eiwit doodt de ziekteverwekkende Trypanosoma-parasiet en zou dus als geneesmiddel kunnen dienen. Maar het eiwit, ApoL-1 genaamd, moet in nauw contact gebracht worden met de parasiet.

De Brusselse onderzoekers hebben het eiwit daarom gekoppeld aan een klein kunstmatig antilichaam dat de Trypanosoma-parasiet herkent. Antilichamen circuleren in ons bloed en zijn van nature ontworpen om indringers te herkennen en er zich aan vast te hechten. Gekoppeld aan zo'n antilichaam blijkt het ApoL-1 in staat om de slaapziekte tijdelijk te onderdrukken.

Muizen die met de parasiet besmet waren, overleefden na een behandeling met het biotechnologische geneesmiddel. De behandelde dieren leken verlost van de parasiet en van de ongemakken van de ziekte, tenminste als het middel tijdens de eerste opstoot van de infectie werd toegediend.

Bij muizen die na die eerste opstoot, in een chronisch stadium van de ziekte werden behandeld, dook de parasiet nadien weer op in het bloed, waardoor de dieren toch nog stierven.

Onderzoeker Patrick De Baetselier en zijn collega's vermoeden dat het afweersysteem van de muis het geneesmiddel kan uitschakelen, omdat het middel een eiwit van menselijke oorsprong bevat. Als het geneesmiddel bij mensen wordt ingespoten, wordt het waarschijnlijk niet uitgeschakeld en werkt het misschien beter, speculeren de onderzoekers in hun vervroegde publicatie op de website van het vakblad Nature Medicine . Ze noemen hun resultaten met het experimentele geneesmiddel 'hoopgevend' en willen er verdere proeven mee doen bij apen of andere dieren.(kdr)
13 apr 2006
meer over
zie ook rubriek