Het ziekenhuis Maas en Kempen wil zo snel mogelijk een nieuwe campus.

Vandaag heeft het ziekenhuis Maas en Kempen een campus in Bree en een campus in Maaseik. Binnen enkele jaren moet er een nieuw ziekenhuis komen dat de twee oude campussen vervangt. Eind november 2005 zette de Vlaamse regering daarvoor het licht op groen. In afwachting van de bouw van het nieuwe ziekenhuis zijn de activiteiten in Bree en Maaseik verder uitgebouwd en gespecialiseerd.
,,Enkele diensten zijn gecentraliseerd'', zegt de burgemeester van Bree, Jaak Gabriels (VLD). ,,Zo hebben we ervoor gezorgd dat je voor alle basisdiensten in beide ziekenhuizen terecht kan.''

Maar het is niet haalbaar of betaalbaar om zowel in Bree als in Maaseik alle diensten en zorg op een kwalitatief niveau aan te bieden. Daarom kan je voor revalidatie, alle zorg die te maken heeft met moeder en kind, geriatrie en kleine operaties waarvoor geen intensieve zorg vereist is, terecht op de campus in Bree.

In Maaseik kan je terecht voor inwendige geneeskunde, geriatrie en alle chirurgie. Op beide campussen worden de meeste afdelingen vernieuwd.

,,We zitten in een overgangsfase'', zegt burgemeester Gabriels. ,,Het is belangrijk dat we de mensen duidelijk maken dat er een nieuw ziekenhuis komt. De precieze locatie daarvoor moet nog bepaald worden. We moeten erop toezien dat het nieuwe ziekenhuis zowel voor mensen uit Bree als uit Maaseik makkelijk bereikbaar is.''

Vanaf 1 april worden ook de spoedgevallendiensten van Bree en Maaseik gereorganiseerd. De campus Maaseik krijgt een volwaardige spoedgevallendienst. Daar kan je, na verwijzing van de huisarts of rechtstreeks, altijd terecht voor alle medische hulp. Enkel zwangere vrouwen en gynaecologiepatiënten kunnen best rechtstreeks naar Bree gaan. Daar zijn gespecialiseerde afdelingen. Op de campus in Bree kan je enkel voor spoedgevallen terecht op weekdagen tussen 8 uur en 18 uur. Tijdens het weekend en op feestdagen is er tussen 18 uur en 8 uur een dokter en een verpleegkundige aanwezig om een eerste spoedopvang aan te bieden.

In de ziekenhuizen is de brochure,,Dringende medische hulpverlening'' verkrijgbaar. Daarin staan alle gegevens over de spoeddiensten.
13 apr 2006
meer over
zie ook rubriek