,,Export' gezondheidszorg bespreekbaar geworden

Buitenlandse patiënten aantrekken wordt niet langer meteen als misbruik bestempeld. Decennialang werd het aantrekken van buitenlandse patiënten in onze gezondheidsinstellingen a priori als ,,fout'' bestempeld. Vandaag is dat voorbij. Er wordt genuanceerd over gedacht. Dat blijkt uit de reacties - en het uitblijven van reacties - op de berichten van De Standaard (DS 10 april) en Het Nieuwsblad op Zondag daarover.
België klimt op in de lijstjes van de internationale medische touroperators. Ons land telt enkele bedrijfjes en ziekenhuizen die zich toespitsen op de behandeling van buitenlanders en de ,,export'' van diagnoses. Maar het kent vooral een toename van Europese burgers - overwegend maar niet alleen uit grensstreken - die gebruik maken van Europese regelgeving over medische verzorging in EU-lidstaten.

Dat bleek ook recent in de commissie Sociale Zaken van de Kamer die een resolutie over patiëntenmobiliteit in Europa besprak. Voor of tegen die mobiliteit zijn, is achterhaald. Die mobiliteit is er. De vraag is alleen: hoe reageren we erop.

In die kamerbesprekingen stond de bekommernis voorop dat de eigen patiënten geen nadeel zouden lijden. De aanwezigheid van buitenlanders mag ook niet leiden tot wachtlijsten en de aangerekende kosten moeten alle uitgaven dekken.

VLD-kamerlid Jacques Germeaux verdedigt de stelling dat de eigen mensen zelfs voordeel hebben bij de aanwezigheid van buitenlanders. Hij verwijst naar het ziekenhuis van Aalst, wereldspecialist in het domein van het hart. Doordat het veel buitenlanders aantrekt, kan het voor de eigen patiënten ook meer. Machines worden sneller afgeschreven, buitenlandse experts kunnen makkelijker worden aangetrokken.

De werkgeversorganisatie VBO ziet de gezondheidszorg als een nieuwe tak van onze kenniseconomie, export kan nieuwe banen scheppen.

Het VBO zette er een breed overleg over op dat dit najaar tot een afgewogen standpunt moet leiden. Daaraan nemen ook klassieke partners uit de gezondheidszorg deel, zoals Guy Peeters, topman van het socialistisch ziekenfonds.

VLD-kamerlid Yolande Avontroodt, ook betrokken bij die werkgroep, zegt dat de reële marktmogelijkheden, maar vooral de ethische aspecten ervan, nog goed uitgeklaard moeten worden.

Ze hoopt in de eerste plaats dat de ,,export'' ten nutte komt van de bestaande infrastructuren en ziekenhuizen en artsenteams, zodat die in hun werking ondersteund worden. Aparte bedrijven die zich enkel richten op buitenlanders, sluit ze niet uit, maar die hebben veel minder een gunstig effect op de binnenlandse gezondheidszorg.

Van onze redacteur Guy Tegenbos
11 apr 2006
meer over
zie ook rubriek