Virga Jesseziekenhuis houdt informatieavond over reisgeneeskunde

Het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis organiseert voor het eerst een informatieavond over reisgeneeskunde. Vooral vakantiegangers die naar tropische of subtropische gebieden reizen, lopen een groot risico. Eén op twee toeristen wordt ziek, één op drie krijgt diarree maar ook ernstige aandoeningen zijn niet uit te sluiten.
Het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt organiseert voor het eerst een informatieavond over reisgeneeskunde. Een op de twee vakantiegangers die naar (sub)tropische gebieden reizen, wordt immers ziek. ,,Dat betekent niet dat het altijd om bijzonder ernstige aandoeningen gaat'', zegt dokter Reinoud Cartuyvels, klinisch microbioloog in het vaccinatiecentrum. ,,Maar zelfs een eenvoudige zonnebrand of een insectenbeet kan je vakantie verknallen. Het bekendste voorbeeld is reizigersdiarree: bij avontuurlijke reizen wordt tot tachtig procent van alle toeristen met die aandoening geconfronteerd. Maar het kan ook erger: in Afrika is de kans op besmetting met malaria reëel en bedevaarders die naar Mekka reizen, lopen een verhoogd risico op hersenvliesontsteking. Ook geelzucht en tyfus zijn niet onschuldig.''

Tijdens de informatievergadering in het ziekenhuis geven de artsen tips om zo veilig mogelijk te reizen. ,,We hebben het tijdens de infosessie vooral over het belang van een strikte hygiëne: alleen drank uit gesloten flessen, geen ijsblokjes, geen rauwe of halfgare gerechten, niets op straat aan een kraampje kopen, handen wassen voor het eten... Voorts zou iedere reiziger met zijn huisarts moeten bespreken welke de extra risico's zijn die een niet-verplichte inenting verantwoorden. Wij lichten die risico's alvast toe'', zegt dokter Cartuyvels.
10 apr 2006
meer over
zie ook rubriek