Sint-Jozefkliniek en Dodoensziekenhuis fuseren

BORNEM/ WILLEBROEK - De raad van bestuur van het Dodoensziekenhuis keurde de fusie van de campus in Willebroek met de Sint-Jozefkliniek in Bornem goed. De Bornemse kliniek keurde die fusie eerder al goed. Eind juni zou de fusie van de beide ziekenhuizen een feit moeten zijn. Emmaüs, dat eigenaar is van de ziekenhuizen Sint-Maarten in Mechelen en in Duffel, neemt de Mechelse campus van het Dodoensziekenhuis over.
De stad Mechelen sloot in 2000 het AZ vub in Jette in de armen, als partner voor het noodlijdende ocmw-ziekenhuis. In 2002 trad ook de Willebroekse campus van het Van Enschodtziekenhuis tot de autonome verzorgingsinstelling (AV) Dodoens toe. Eind 2004 kondigde het AZ vub aan zich uit het Dodoensziekenhuis te willen terugtrekken. Dat zou eind dit jaar gebeuren. Daarom waren de beide campussen van het Dodoensziekenhuis op zoek naar nieuwe partners om de toekomst van de beide ziekenhuizen te waarborgen.

De Bornemse Sint-Jozefkliniek smelt samen met de Willebroekse campus van het Dodoensziekenhuis. Emmaüs, dat eigenaar is van de ziekenhuizen Sint-Maarten in Mechelen en in Duffel, neemt de Mechelse campus van het Dodoensziekenhuis over. De Sint-Jozefkliniek in Bornem, met 150 ziekenhuisbedden, is de voorbije jaren al sterk gegroeid.

Zevenhonderd bevallingen

,,We hebben hier onder meer het drukbezochte diabetescentrum. Het ziekenhuis is goed voor zo'n zevenhonderd bevallingen per jaar. We treffen nu alle nodige voorbereidingen voor de fusie. Vlaams minister voor welzijn Inge Vervotte (CD&V) moet de fusie nog goedkeuren. Maar we hopen alvast dat die tegen 30 juni een feit zal zijn'', legt Jan Hertog, directeur van de Bornemse Sint-Jozefkliniek, uit. Al moeten ook de medische raad van het Willebroekse ziekenhuis, de Willebroekse gemeenteraad en ocmw-raad de fusie van de beide ziekenhuizen nog goedkeuren.

In Willebroek neemt het AZ VUB dertig van de 126 bedden mee. Zo blijven er nog 96 ziekenhuisbedden over. Ook de meeste van de 130 personeelsleden en de 35 geneesheren kunnen in Willebroek aan het werk blijven. Op korte termijn zal de fusie weinig veranderen aan de dagelijkse werking van de beide ziekenhuizen.

,,Voorlopig zal elk ziekenhuis zijn personeel en zijn dienstverlening behouden. Op termijn kunnen we dan bekijken hoe en waar de werking geoptimaliseerd kan worden. Belangrijker is dat met de fusie de zorgverlening in de regio Klein-Brabant en Willebroek gewaarborgd blijft'', aldus nog Jan Hertog.

Kristof LAUWERS
05 apr 2006
meer over
zie ook rubriek