Naar één groot kinderziekenhuis

Antwerpen krijgt één groot universitair kinderziekenhuis, dat in Vlaanderen aan de spits van de kindergeneeskunde moet staan.
Daarvoor is een stappenplan gelanceerd voor een fusie tussen het ZNA Koningin Paola-kinderziekenhuis en de afdeling kindergeneeskunde van het Universitair ziekenhuis (uza).

De operatie wordt geleid door professor José Ramet, die afdelingshoofd is in beide instellingen en vandaag een belangrijke internationale prijs krijgt in Engeland. In het uza werkt een twintigtal kinderartsen, in het ZNA Koningin Paola het dubbele, met respectievelijk 40 en 75 bedden. Over een tijdschema waarop de fusie formeel rond moet zijn, kan professor Ramet zich nog niet uitspreken.

Moeilijkste klus is de samenwerking op het vlak van klinische activiteiten, omdat beide instellingen in grote mate dezelfde pathologieën behandelen. Maar nu het stappenplan één jaar in werking is, verloopt alles volgens schema, zegt Ramet. Volgens hem is de fusieoperatie trouwens niet in de eerste plaats als besparingsmaatregel bedoeld. Of beide instellingen uiteindelijk ook ruimtelijk op één locatie zullen worden samengebracht, is nog niet beslist.
05 apr 2006
meer over
zie ook rubriek