Autisme in stijgende lijn

Almaar meer kinderen met autisme vragen hulp van het Vlaams Fond. Kinderen en jongeren met autisme vormen de sterkst stijgende groep in de jaarlijkse instroom van al wie hulp vraagt bij het Vlaams Fonds, het Vlaams agentschap voor personen met een handicap. In zes jaar tijd is hun aandeel toegenomen van net geen vijf procent (1999) naar ruim twaalf procent (2005). Het gaat meestal om jongens.
Ook in absolute aantallen is de stijging duidelijk zichtbaar: van 194 nieuwe aanvragen in verband met autisme naar 663, met een piek van 817 in 2004. Dat is meer dan een verdriedubbeling.

Bijna de helft van deze aanvragers geeft als reden voor de hulpvraag alleen autisme op. De andere helft heeft nog een bijkomende stoornis, zoals een mentale handicap of een fysieke of chronische ziekte.

Opvallend is dat het aantal aanvragers met enkel autisme in de afgelopen zes jaar bijna verzevenvoudigd is, terwijl het aantal aanvragen voor autisme in combinatie met een andere handicap of stoornis slechts verdubbeld is.

De stijging is des te opmerkelijker omdat autisme als reden voor een hulpvraag nu opklimt tot de tweede plaats, na lichte mentale achterstand en voor matige mentale achterstand.

De Vlaamse Vereniging Autisme verwacht dat er niet meteen een einde aan de stijging komt. ,,Ze is het gevolg van de toegenomen expertise omtrent diagnosestelling'', zegt Marc Herremans. ,,Die expertise is nog erg ongelijk verdeeld over Vlaanderen. Bovendien is het voorlopig nog moeilijk voor volwassenen om een goede diagnose te krijgen. Zij vormen slechts een klein aandeel in de nieuwe aanvragen, maar we verwachten dat, zodra die expertise op gelijk niveau komt, daar de bom nog moet barsten.''

Ook buiten de 'instroom' stijgt autisme, vermoedt Herremans: ,,Autisme wordt ook steeds meer ontdekt bij personen met een mentale handicap, die dus al een hulpvraag lopen hebben.''

Een andere stoornis die vaak in het nieuws komt, is adhd, of aandachtstekortstoornis, al dan niet in combinatie met hyperactiviteit. De hulpaanvragen hiervoor blijven stabiel rond de 4 procent. Dat komt misschien doordat de meeste mensen met adhd die hulp vragen nog een andere handicap of stoornis hebben. Ook andere gedragsstoornissen leidden niet tot een grote toeloop.(vbr)
04 apr 2006
meer over
zie ook rubriek