Altijd twee dokters ,,van wacht'

HERENTALS - De inwoners van Herentals-centrum, Kasterlee en Olen die tijdens het weekeinde snel een huisarts willen spreken, kunnen daarvoor sinds zaterdag terecht in de huisartsenwachtpost aan de Nederrij. ,,De eerste reacties zijn positief'', weet huisarts Stefan Teughels. Herentals is de eerste huisartsenwachtpost in Vlaanderen in landelijk gebied.
De patiënten vinden het goed dat ze nu op een vaste en herkenbare plaats de klok rond terecht kunnen. Tot voor dit weekeinde moest je de dokter van wacht altijd eerst bellen en als je langs wilde gaan ook nog even uitzoeken waar zijn praktijk is'', zegt Teughels. De huisartsenwachtpost is open van zaterdagochtend 8 uur tot maandagochtend 8 uur. Er zijn altijd twee dokters van wacht. De eerste blijft in de post, de tweede rijdt visites binnen het voornoemde werkingsgebied.

arts fitter

,,Voorlopig zijn 44 artsen in het systeem gestapt'', gaat dokter Teughels verder. ,,Tijdens het weekeinde kloppen we een shift van twaalf uur. Om de dienstverlening te verzekeren zijn er dus ieder weekeinde acht artsen nodig.

Twaalf uur werken is veel minder dan in de oude regeling waarbij de dokter van wacht vaak meer dan een etmaal zijn bed niet ziet. Dat is goed voor de dokter maar ook voor de patiënt want die wordt door een fitte arts onderzocht.''

De huisartsenwachtpost is tijdens de weekeinden en op feestdagen bereikbaar via telefoonnummer 014/22.22.00. Met het verbeteren van hun dienstverlening willen de artsen ook voorkomen dat mensen onnodig naar Spoedgevallen trekken.
04 apr 2006
meer over
zie ook rubriek