Ouderpaar veroordeeld wegens weigering polio-inenting

HASSELT - De correctionele rechtbank heeft dinsdag een Hasselts ouderpaar veroordeeld tot een boete van 130euro elk omdat het geweigerd heeft zijn twee dochters tegen polio of kinderverlamming in te enten.
De poliovaccinatie in drie dosissen moet gebeuren tussen de tweede en de achttiende maand. De inenting is in België sinds 1967 bij wet verplicht. ouders kunnen van die verplichte inenting ontslaan worden, maar dan moet er een medische tegenindicatie voorgelegd kunnen worden bij de gezondheidsinspecteur. Dat hebben Nele Debaets-Lemmens en Ruben Cools niet gedaan.

Eden, de oudste dochter, reageerde bij de eerste toediening van het vaccin zeer emotioneel. Ze had voortdurend huilbuien en daarop gingen de ouders zich informeren. Ze kwamen tot het besluit dat het risico op schade door de inenting van het vaccin groter was dan het risico polio te krijgen.

Nele: ,,We kunnen leven met de uitspraak. Ik ben zeer opgetogen dat we de laatste tijd met andere ouderparen hebben kunnen praten. Zo is er een bewustmakingsproces op gang gekomen. Het was het waard om ermee door te gaan. De uitgesproken boete is het minimumbedrag en daarvoor gaan we geen hoger beroep aantekenen. Het is nu een kwestie van de geneeskundigen en de politici. Zij moeten eens een duidelijke keuze maken. Wij weten niet wat de veiligste manier is. Er moet iets gebeuren aan die wet van 1967.''

Volgens de moeder moet de natuur haar gang gaan. Het koppel is veroordeeld tot een boete maar de rechter heeft hen niet verplicht om de kinderen alsnog in te enten. Bovendien is de termijn al verstreken waarin de inenting zou moeten gebeuren.

Ouderlijk gezag

Het kan dus dat ouders uit hun ouderlijk gezag ontzet worden en dat de vaccinatie toch plaatsvindt. Dan zou de politie het kind drie keer moeten ophalen, maar dat zou te belastend zijn. Voor de strafmaat hield de rechter rekening met het straffeloos gerechtelijk verleden van de man en de vrouw.

Dokter Kris Gaublomme van de vzw preventie Vaccinatieschade, die de ouders steunt, liet weten dat de boete mogelijk opgevangen wordt via het solidariteitsfonds van de vzw. Gaublomme: ,,Ik ben ongelukkig met de uitspraak. De ouders namen hun beslissing door het kiezen wat het beste was voor hun kinderen. Er is geen kwaad opzet mee gemoeid. Ik begrijp wel dat de rechter de wet moet volgen. Het is hier geen probleem van de rechtbank, maar van de politiek. De politici moeten dringend werk maken van de afschaffing van die wettelijke verplichte inenting. De inenting kan bijvoorbeeld invloed hebben op de bloeddruk. In Engeland, Nederland en Duitsland is de inenting nooit verplicht. Europa is al meer dan tien jaar poliovrij. In 1989 was er een laatste geval van polio in België. Er zijn vier landen in de wereld waar nog kinderverlamming heerst: India, Pakistan, Afghanistan en Nigeria. Mensen die er op reis gaan kunnen hun voorzorgen nemen.''

Volgens Kind en Gezin blijft de inenting noodzakelijk omdat de ziekte er nog bestaat en omdat mensen die ziekte bij een reis nog altijd kunnen meebrengen.Pino MISURACA
04 apr 2006
meer over
zie ook rubriek