Fiat voor fusie ziekenhuizen

Het Algemeen Ziekenhuis Waasland en het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares fuseren. Dat heeft minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD) gisternamiddag laten weten aan burgemeester Freddy Willockx (SP.A) van Sint-Niklaas.
Bedoeling is de fusie vanaf 1 januari 2007 operationeel te maken. In mei worden de bestuursinstanties geïnstalleerd. Minister Keulen verwierp hieromtrent de klacht van de liberale vakbond VSOA, waardoor de kogel nu definitief door de kerk is. De fusie biedt grote perspectieven voor onder meer de radiotherapie, de kinderpsychiatrie en misschien ook de hartchirurgie. Voor bepaalde behandelingen moeten patiënten nu nog uitwijken naar ziekenhuizen buiten de regio.

De fusie van de ziekenhuizen zal het onder meer mogelijk maken dat kankerpatiënten in het Waasland bestraald kunnen worden en daarvoor niet langer naar Gent of Antwerpen moeten uitwijken. Het AZ Waasland heeft twee campussen, in Sint-Niklaas en Hamme, en telt 328 bedden. Dat was onvoldoende om gespecialiseerde diensten op te richten of artsen aan te trekken. Ook het AZ Maria Middelares kwam daar niet voor in aanmerking.

Met de nieuwe schaalgrootte zal dat wel kunnen. Het nieuwe fusieziekenhuis zal 873 bedden tellen. De werkegelegenheid wordt gewaarborgd voor alle personeel. Er wordt ook niet geraakt aan bezoldiging en anciënniteit. Een negentigtal contractuelen van het AZ Waasland zullen wel gedeeltelijk worden gecompenseerd voor de minder snelle stijging van hun loon na de fusie.

Burgemeester Willockx blikt tevreden terug: ,,In 1987 heb ik het eerste voorstel tot fusie gedaan in de gemeenteraad, tot grote woede van de dokters van AZ Waasland. Nu is het zover. Voor het Waasland is dit een historische gebeurtenis.''
03 apr 2006
meer over
zie ook rubriek