UZ Gent test vogelgriepvaccin

Aan het UZ van Gent werken 400 vrijwilligers mee aan een test met een vaccin tegen het H5N1-vogelgriepvirus voor de mens. Ze doen dat op vraag van GlaxoSmithKline (GSK), een vaccinproducent met een vestiging in België. ,,We stellen nu de techniek op punt'', zegt Geert Leroux-Roels, diensthoofd van het Centrum voor Vaccinologie. ,,Als een wereldwijde griepepidemie zou uitbreken, dan kunnen we direct met de productie starten. Zo winnen we tijd.''
De gezonde vrijwilligers, tussen 18 en 60 jaar oud, krijgen twee spuitjes met een interval van drie weken. ,,De kans dat ze vogelgriep krijgen, is onbestaande'', benadrukt Leroux-Roels. ,,In tegenstelling tot sommige andere griepvaccins bestaat dit vaccin niet uit een afgezwakte, levende versie van het virus.''

In een eerste fase van het experiment wordt de veiligheid van het vaccin getest. Er wordt nagegaan of er bijwerkingen zijn en of de proefpersonen genoeg antistoffen aanmaken. als ze goed reageren, wordt in verdere fases de doelgroep uitgebreid.

Voorts worden verschillende doses geëvalueerd. Verwacht wordt dat er een hogere dosis nodig is dan voor een klassiek griepvaccin, want de meeste mensen zijn nooit eerder in contact gekomen met vogelgriep en hebben er nog geen afweer tegen opgebouwd.

,,Bij GSK is het de eerste studie naar een vogelgriepvaccin, maar andere firma's zijn er ook mee bezig (DS 30 maart). Het is een nek-aan-nekrace die door de overheden aangemoedigd wordt'', aldus Leroux-Roels.

Hij verwacht deze zomer al de eerste resultaten. ,,als het vaccin beloftevol blijkt, dan kan het gebruikt worden. Er is weinig alternatief, want de tijd dringt.'' GSK hoopt de productie van het vaccin nog voor het einde van dit jaar te starten.
31 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek