Eén op tien pleegt abortus

Een op de tien vrouwen in ons land heeft een abortus laten uitvoeren. Dat ontdekte consumentenorganisatie Test-Aankoop tijdens een onderzoek naar het seksleven van de Belgen. De helft van de vrouwen die toegaven dat ze een abortus ondergingen, waren jonger dan 24 jaar.
In een groot onderzoek peilde Test-Aankoop bij 1.500 landgenoten naar het seksleven van de Belgen. Vijftien jaar na de legalisering blijkt abortus vrij goed aanvaard: een op de tien van de ondervraagden bekende dat zijzelf - of in het geval van de mannen zijn partner - ooit een vrijwillige zwangerschapsonderbreking onderging. De helft van hen was op dat moment jonger dan 24 jaar.

Lucie Van Crombrugge van het abortuscentrum in Gent noemt de cijfers ,,realistisch, in geen geval overdreven''. In 2003 - de meest recente cijfers - lieten 16.707 zwangere Belgische vrouwen een abortus uitvoeren in het ziekenhuis of in een van de erkende abortuscentra. Toch is er volgens Van Crombrugge geen probleem. ,,België scoort helemaal niet slecht als we vergelijken met andere landen. Het aantal abortussen op 1.000 vrouwen in hun vruchtbare leeftijd lag in ons land in 2003 op 7,9 procent. In Nederland was dat 8,7 procent, in Engeland 16,2 procent en in de Verenigde Staten zelfs 21,3 procent.''

Onveilig vrijen
Test-Aankoop zegt dat er nog te vaak onveilig wordt gevreeën: 70 procent van de ondervraagden gebruikte voor hun eerste keer geen condoom. De consumentenorganisatie besluit uit het onderzoek dat de bevolking nog altijd niet genoeg ingelicht is op het vlak van seksualiteit. ,,Vooral de school heeft hier een belangrijke rol'', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.
30 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek