Demotte buigt zich over verpleegopleidingen

Vlaams parlementslid Johan Verstreken (CD&V) vreest dat minister Demotte in ons land alleen nog de driejarige bacheloropleiding verpleegkunde wil overhouden en de beroepsopleiding (A2) zal worden afgeschaft.
Rudy Demotte (PS) is minister van Volksgezondheid, en zou volgens Verstreken met de afschaffing van de beroepsopleiding (vierde graad) uit zijn op een besparing.

Demotte heeft eerder in de Kamer nochtans gezegd dat hij voor 2010 alleszins niet wil raken aan de tweeledige structuur van het verpleegkunde-onderwijs. En zelfs dan beslist de minister van Volksgezondheid niet alleen. Er moet een advies van de planningscommissie 'medisch aanbod' komen.

Wel buigt nu al een werkgroep zich in opdracht van Demotte over de verpleegkundige opleidingen. Daarover is voorlopig nog niets bekend. Volgens zijn woordvoerster, Sarah Vandecruys, is de minister zelf geen voorstander van de afschaffing van dit aanvullende secundair beroepsonderwijs (,,A2''). De bewering van Verstreken noemt ze overdreven.

Niet alleen de minister hoedt zich voor een uitgesproken standpunt. Ook vanuit de sector is er voorlopig geen druk om de tweeledige structuur aan te passen.

Dat is bij vorige discussies al anders geweest. Want verpleegkundigen uit de beroepsopleiding doen in de praktijk vaak hetzelfde werk als hun hoger opgeleide collega's - hoewel hun opleiding heel verschillend is.

Het voorstel om de taken van de twee soorten verplegers duidelijker af te bakenen, is al vaker gekomen. Voorlopig is dat niet gebeurd.

Ook vanuit de hogescholen is er nu geen vraag om de beroepsopleidingen op te doeken. De vierde graad verpleegkunde wordt in 20 Vlaamse secundaire scholen gegeven. En zij trekken een publiek aan dat de hogescholen niet bereiken.

Jos Drouillon, die de verpleegopleidingen van de katholieke hogescholen vertegenwoordigt, bevestigt dat het niet de bedoeling is dat op te geven.

Bovendien is verpleegkunde nog altijd een knelpuntberoep, en zijn de beroepsopleidingen goed voor een groot deel van de toekomstige werknemers. De afgestudeerden hebben geen moeite om een baan te vinden.

De beroepsopleiding is ook een manier om toch aan een bachelordiploma te komen, via een brugprogramma. Vorig jaar volgden zo'n vijfhonderd studenten deze brugopleiding.
29 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek