Stresshormoon verjaagt angst voor spinnen

Cortisol, een hormoon dat wordt afgescheiden in stresserende omstandigheden, kan sociale angsten en arachnofobie (angst voor spinnen) verzachten.
Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Zürich.
Onderzoeker Dominique de Quervain en zijn team dienden in eerste instantie cortisol toe aan 40 proefpersonen met een sociale fobie en vroegen hen vervolgens een uiteenzetting te geven in het openbaar. Het angstniveau lag bij deze mensen veel lager dan bij een vergelijkbare testgroep die een placebo had gekregen. De resultaten van het onderzoek werden deze week gepubliceerd in de online editie van het wetenschappelijk magazine Proceedings of the National Academy of Sciences.
Een tweede test bevestigde dat cortisol de geremdheid wegneemt. Twintig testpersonen met arachnofobie kregen foto's te zien van spinnen. Het effect van cortisol liet zich nog twee dagen later voelen, zo ontdekten de onderzoekers.
Tegelijk kwamen de wetenschappers er ook achter dat mensen wier organisme meer cortisol produceert, minder bang zijn in kritieke omstandigheden. Cortisol is een hormoon dat vooral in stresssituaties wordt afgescheiden door de bijnieren om het lichaam in dergelijke situaties beter te laten reageren.
29 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek