Onrust bij de huisartsenwachtpost

Rudy Demotte neemt de vrees dat de Deurnse huisartsenwachtpost verdwijnt, niet volledig weg. Huisartsenwachtposten vervangen het traditionele systeem van huisartsen van wacht, naar wie de patiënten doorverwezen worden. Het grote voordeel van de wachtposten is dat de patiënten 's nacht en 's avonds op één duidelijk herkenbare plek terecht kunnen, zonder dat ze moeten uitvissen welke arts wachtdienst heeft. Dat vergroot het gemak van de patiënt en vermijdt dat ze zich onnodig aandienen op de spoeddiensten van ziekenhuizen.
Een nieuw kb wil de wachtposten structureren. Op zich zijn de bestaande experimentele huisartsenwachtposten van Deurne, Herentals, Brugge en Turnhout daar blij om. Alleen is het kb helemaal niet op hun situatie toegespitst.

Zo heeft het kb het over een minimaal bereik van 150.000 inwoners. Dat is op de maat van Brussel geschreven, stelt onder meer de voorzitter van de wachtpost in Deurne in een open brief aan de minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS). De dienst in Deurne, waar de inwoners van Deurne en Borgerhout terecht kunnen, richt zich maar op 100.000 inwoners. ,,Feitelijk betekent het huidige kb dat alle Vlaamse initiatieven de boeken kunnen sluiten'', staat er in de open brief in de huisarts .

Demotte ontkende gisteren in een persbericht dat de bestaande proefprojecten met sluiten bedreigd worden. Het kb voorziet in de vijf steden Antwerpen, Brussel, Luik, Gent en Charleroi telkens in twee wachtposten. De bestaande projecten lopen eind dit jaar ten einde. Dan worden ze geëvalueerd ,,om nieuwe financieringssporen op te stellen''.

VLD-kamerlid Yolande Avontroodt informeerde gisteren tijdens het vragenuurtje naar het lot van de wachtpost in Deurne. Ze stelde voor dat de financiering niet forfaitair zou gebeuren, maar per inwoner.

Demotte wees erop dat dit kb enkel op de grote steden slaat. Er is nog een tweede kb op komst, aldus Demotte, voor het platteland en de kleinere steden. Niet meteen een geruststelling voor Avontroodt, die erop wees dat Deurne-Borgerhout deel uitmaakt van de stad Antwerpen.
17 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek