Griepepidemie trekt door België

Ons land bevindt zich midden in een griepepidemie. Dat blijkt uit cijfers van het nationaal griepcentrum. Zowat 5 procent van de dokterconsultaties betreft op dit moment griep. Doordat het dit jaar vooral om een griep van het type B gaat, zijn de symptomen in het algemeen echter minder opvallend, zegt Fernande Yane, verantwoordelijke van het griepcentrum.
Zodra het aantal dokterconsultaties in verband met griep boven de 2 procent stijgt, is er sprake van een griepepidemie. Momenteel ligt het cijfer al bij 5 procent. "We zitten daarmee heel waarschijnlijk op de piek van de epidemie", aldus Yane.

De huidige griepepidemie kenmerkt zich door minder opvallende symptomen. "Het betreft een griep van het type B", legt Yane uit. "Dat virus is stabieler dan de A-variante, waardoor de meeste volwassenen ergens nog wel antistoffen hebben tegen deze griepvariante en de ziekte maar gedeeltelijk ontwikkelen." Kleine kinderen krijgen dit jaar wel de volle laag. "Normaal gezien zijn ze immers nog niet met het type B in contact gekomen", weet Yane. "Dit griepepidemie van het B-type komt gemiddeld maar één keer om de vier à vijf jaar voor."

Een griepepidemie van het B-type is in zekere zin ook goed nieuws. "Tijdens een jaar met een A-epidemie sterven gemiddeld zo’n 1.500 mensen aan griep", weet Yane. "Dit jaar zal het aantal slachtoffers maar een fractie daarvan bedragen."

Hoewel de epidemiedrempel al ruimschoots is overschreden, werd er dit jaar nauwelijks over gecommuniceerd. Voor een stuk kan dat met de minder duidelijke symptomen te maken hebben, denkt Yane. "Maar er is ook iets anders: doordat er zoveel aandacht is voor de vogelgriep, lijkt niemand dit jaar geïnteresseerd in een 'banale' griepepidemie. In nieuwsluwere jaren staat mijn telefoon niet stil en hengelen journalisten naar het epidemienieuwtje. Dit jaar is het juist erg stil."
17 mrt 2006
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek