Politie werkt nauwer samen met welzijnssector

De politie werkt vanaf april samen met de OCMW's van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk 'tVerschil. Zo moet de opvang in noodsituaties vlotter verlopen. ,,Het is de eerste keer dat de politie met de welzijnssector zo'n nauwe samenwerking aangaat'', zegt voorzitter van de politiezone Raf Drieskens.
De lokale politie werkt vanaf april intensief samen met de ocmw's van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt, met het Mariaziekenhuis in Overpelt, het opvangtehuis Tamar in Lommel en het opvangtehuis Rode Kruis voor Vluchtelingen Valkenhof in Overpelt en met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk 't Verschil. De politie wil zo de opvang in noodsituaties vlotter laten verlopen. ,,De samenwerking houdt in dat de opvangtehuizen bedden voor noodsituaties vrij houden'', zegt Rudi Verkoyen, de coördinator van het project. De procedure die de politie moet volgen, is vastgelegd in een document.

,,We zijn bereid dit engagement aan te gaan'', zegt Arlette Meuwis, de centrumverantwoordelijke van het Valkenhof. ,,We hebben 's nachts al eens de vraag gekregen een gezin op te vangen dat door een brand zijn huis had verloren. Ook al zijn we officieel een vluchtelingencentrum, die mensen zijn altijd welkom voor crisisopvang. Ze kunnen hier de nacht doorbrengen, even uitrusten en dat in een gemoedelijker omgeving dan het politiekantoor.'' Volgens Raf Drieskens, de voorzitter van de politiezone, is het de eerste keer dat de politie met de welzijnssector zo'n nauwe samenwerking aangaat. ,,Als zich 's avonds of 's nachts een noodsituatie voordeed, moest de politie vroeger vaak uren rondbellen.'' Bovendien beschikt de politie 's nachts maar over één ploeg, zegt Rudi Verkoyen.

De overeenkomst geldt voor een jaar. Daarna wordt het project geëvalueerd.
16 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek