Geneesmiddelenrobot bedient apotheker in Beringen op zijn wenken

De apotheek is de eerste in Limburg die over een dergelijke robot - of een geneesmiddelenautomaat - beschikt. De robot bevindt zich niet in de apotheek zelf, maar in het smalle magazijn, waar de medicijnen op glazen bladen opgestapeld liggen. Dat magazijn is zeven meter lang en bevat elfduizend verpakkingen. De robot kan zich supersnel tussen de rekken verplaatsen en vindt de doosjes moeiteloos. Via een gecombineerd zuig- en klemsysteem kan hij de moeilijkste verpakkingen aan.
De apotheker hoeft via zijn computer enkel het medicijn te kiezen dat hij nodig heeft. De robot haalt het geneesmiddel in het magazijn en via een ingenieus transportsysteem komt het bij de balie terecht.

Het grote voordeel is dat de apotheker bij de klanten kan blijven en meer tijd heeft om advies te geven. De klant zelf heeft meer privacy: nieuwsgierige neuzen krijgen niet de kans even mee te kijken wat hun voorganger nodig heeft.

Bovendien levert het systeem veel tijdswinst op. ,,Vooral de controle en de afhandeling van de bestellingen vroeg veel tijd'', zegt de apotheker. ,,Bij leveringen, als we duizend of tweeduizend stuks moesten wegzetten, hadden we niet altijd voldoende tijd. Dus vulden wij onze voorraad in de apotheek bij en ging de rest het magazijn in. Nu kan de afhandeling op minder dan de helft van de tijd: je hoeft de verpakking enkel in te scannen en op de transportband te leggen. De robot haalt het geneesmiddel op en legt het weg. Het systeem houdt ook de stock bij. De robot plaatst het geneesmiddel volgens het principe ,,first in first out'', met aandacht voor de vervaldata.''

De geneesmiddelenautomaat vergt een grote investering en is enkel voor grote apotheken weggelegd. ,,De verbouwings- en verfraaiingswerken in de apotheek hebben we gecombineerd met de plaatsing van de automaat'', zegt de apotheker. ,,In Duitsland, waar de robot vandaan komt, bestaat het systeem al veel langer. Wij zijn er in ieder geval erg tevreden over.''
16 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek