Pseudo-Mug biedt pseudo-oplossing

De voorbereidingen voor het Paramedische Interventie Team (PIT) voor het Sint-Mariaziekenhuis lopen niet van een leien dakje. De pseudo-Mug ligt al meteen onder vuur nu blijkt dat die de problemen met Nederlandsonkundige spoeddiensten uit Tubeke of Brussel toch niet zou oplossen.
Eind december kondigden federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) en Vlaams minister van welzijn Inge Vervotte (CD&V) samen een oplossing aan voor de manke mug-diensten in Zuidwest-Brabant. Bij gebrek aan een eigen mug-dienst moeten in deze regio telkens hulpdiensten van over de taalgrens of vanuit Brussel komen. Vaak kent de Mug-bemanning geen of onvoldoende Nederlands, zodat er door manke communicatie vaak kostbare tijd verloren gaat. Soms vinden ambulanciers zelfs de weg naar het slachtoffer niet omdat ze de (Nederlandstalige) straatnamen verkeerd begrijpen.

Daarom is vanuit het Sint-Mariaziekenhuis in Halle een proefproject opgestart met een Paramedisch Interventie Team (PIT). Dat bestaat uit een ambulancier en een urgentie-verpleegkundige, die telefonisch worden bijgestaan door een arts in het ziekenhuis van Halle. Indien nodig kan die meteen ter plaatse komen.

Maar de overeenkomst die minister Demotte ter ondertekening voorlegt aan de directie van het Halse ziekenhuis, vertelt een ander verhaal. Hieruit blijkt dat de artsen van het Sint-Mariaziekenhuis dan toch niet in de PIT-dienst mogen meedraaien en er ook geen telefonisch contact is met de PIT op interventie. als er toch een arts nodig is, moet er volgens er de nieuwe richtlijnen van Demotte toch een Mug worden bijgeroepen, uit Tubeke of Brussel. Met mogelijk dezelfde taalproblemen tot gevolg.

Ook is nog helemaal niet duidelijk uit de richtlijnen of de Mug uit Halle ook Zuid-Pajottenland mag bedienen. Indien dat niet zo is, is dat een lelijke streep door de rekening van Galmaarden, Herne en Bever. Die gemeenten hoopten eindelijk over een volwaardige, Nederlandstalige en snelle medische interventiedienst te kunnen beschikken. Dat nieuws komt hard aan, net nu vorige week nog een Mug-team uit Tubeke er drie kwartier over deed om in Herne te geraken.

Het Sint-Mariaziekenhuis reageerde al met een waslijst aan vragen aan de ministers Demotte en Vervotte. Het ziekenhuis wacht het antwoord af alvorens verder commentaar te geven.

Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) opent het politieke debat. Hij interpelleert deze week minister Vervotte. Hij wil weten waarom het Halse ziekenhuis geen eigen artsen mag inzetten in de PIT-dienst en of dit niet in tegenspraak is met eerdere beloften. Voorts wil Demesmaeker weten wat de ministers van plan zijn in Zuid-Pajottenland.

(idh)
14 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek