Verpleegkundigen Sint-Jan staken

BRUGGE - De verpleegkundigen van de afdeling intensieve zorgen van het AZ Sint-Jan in Brugge zijn voor 24 uren in staking. Ze protesteren tegen de lagere bezetting op hun dienst. Voor 2005 waren er ’s nachts nog 12 personeelsleden op de dienst voor 28 bedden, nu zijn het er nog 10. ,,Dat zijn er te weinig in noodsituaties'', zegt Johan Beernaert (ACV).
Een minimumbezetting staat in voor de verzorging van patiënten op de dienst. Aan de bezoekers worden pamfletten uitgedeeld.

,,De vermindering van het personeelbestand is deels het gevolg van het niet vervangen van personeelsleden die langdurig ziek zijn, het niet vervangen van personeelsleden in zwangerschapsverlof en vooral besparingen in het verpleegkundig departement van het ziekenhuis'', zegt Johan Beernaert.

Vooral tijdens de nachtdienst is de personeelsbezetting volgens de vakbonden sterk verminderd. ,,Voor verblijvende patiënten zijn de gevolgen heel ingrijpend'', zegt Beernaert.

,,De professionele verzorging en de bewaking van de patiënten waarvan de toestand dikwijls kritiek en levensbedreigend is, komt daardoor in het gedrang. De personeelsbezetting die door de directie en de beheerders van het ziekenhuis voor de nachtdiensten wordt opgelegd, is onverantwoord laag.''

De staking van de verpleegkundigen duurt tot zaterdag 6.30 uur.
10 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek