Agentschap voor geneesmiddel komt er

De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), wil een Federaal Agentschap voor het Geneesmiddel oprichten, naar analogie met het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV).
De ministerraad keurde zijn voorstel vrijdag een eerste keer goed. als de Raad van State er een positief advies over geeft, kan het naar het parlement en kan het agentschap in 2007 een feit zijn.

De minister zegt in zijn nota dat het huidige directoraat-generaal voor het geneesmiddel - een onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid - niet goed werkt.

Hij zegt dat bijna alle andere EU-landen al lang verzelfstandigde agentschappen oprichtten voor een dynamischere aanpak. Zo'n agentschap controleert de geneesmiddelen ter bescherming van de patiënt, maar is ook essentieel voor de erkenning van dossiers van de industrie.

De wijze waarop hij de zaken beschrijft, legt impliciet de schuld voor het slechte functioneren bij die administratie zelf. Die klaagt al jaren binnenskamers aan dat ze niet de werkingsmiddelen krijgt om goed te functioneren. De personeelsbezetting wordt al jaren ondermaats gehouden.

De minister heeft, blijkens de nota aan de ministerraad, ook ontdekt dat de controles op de kwaliteit van de geneesmiddelen in ons land niet meer afdoende zijn, en dat de Belgische farmabedrijven almaar meer opdrachten, onderzoek en productie verliezen aan hun collega's en concurrenten uit andere EU-landen omdat de overheid daar sneller reageert op erkenningen en aanvragen.

De nota van minister Demotte bevat nog een merkwaardig argument: ,,gezien de redenen die met name Vlaanderen ertoe gebracht hebben een agentschap op te richten'', staat erin. De Vlaamse overheid heeft geen plannen om een eigen instituut op te richten.

De Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman (VLD), heeft recentelijk wel een overleg opgestart met de farma- en de biotechbedrijven om te zien hoe de overheid hun ontwikkeling kan stimuleren. Blijkbaar volstaat dat als argument om de federale inertie te vergoelijken.
07 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek