Arts pleit voor rechtbank voor wetswijziging poliovaccinatie

Dokter Kris Gaublomme van de vzw Preventie Vaccinatieschade is gisteren als getuige voor de correctionele rechtbank van Hasselt opgeroepen op een proces waarbij een ouderpaar uit Hasselt terechtstaat voor het niet volledig inenten van hun kinderen tegen polio of kinderverlamming.
Volgens de arts bestaat polio niet meer en moet er een maatschappelijk debat op gang gebracht worden om de wet te veranderen.

Inenten
Sinds 1967 is de inenting tegen polio in België wettelijk verplicht, tenzij een bewijs van medische tegenindicatie kan voorgelegd worden.

De ouders die door het Hasseltse gerecht vervolgd worden, gaven geen gevolg aan brieven van de stad om hun kinderen in te enten, zo blijkt uit het dossier. De ouders willen de keuze hebben om hun kinderen al dan niet te vaccineren, want volgens hen is het risico op polio kleiner dan het risico op vaccinatieschade.

De oudste dochter van het paar reageerde emotioneel zeer negatief op de eerste toediening van het combinatievaccin. Daarop begonnen de ouders zich vragen te stellen over het nut en de noodzaak van het poliovaccin. Om hun kind te beschermen, hebben ze de vaccinatie stopgezet. Ook hun tweede kind lieten ze niet inenten, zo bleek voor de rechter.

De Hasseltse correctionele rechtbank velt op 3 april vonnis.
07 mrt 2006
meer over
zie ook rubriek