Vlaanderen weigert bijkomende hartcentra

België is wereldrecordhouder van het aantal gespecialiseerde hartcentra. Voor amper 10 miljoen inwoners heeft het 29 volledige en 20 ,,halve'' hartcentra; in die laatste mogen alleen een beperkt aantal ingrepen gebeuren (DS 27 juni en 1 juli 2005). Het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg bracht dat vorig jaar aan het licht. Het toonde aan dat de ,,halve'' centra - die overwegend in Wallonië liggen - veel kosten maar geen meerwaarde bieden.
Van de volledige centra waren er volgens het centrum ook ,,zeker genoeg''; er zijn er te veel in het centrum en in het zuiden van het land, terwijl het uiterste westen van het land, de Kempen en Zuid-Luxemburg er geen hebben. Wat minder grote centra zou beter zijn, en als dat politiek niet kon, moest er minstens herverdeeld worden, zei het centrum met wetenschappelijke argumenten.

De federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS) liet toen weten dat hij het aantal wou verminderen. Nu blijkt dat hij alleen de ,,halve'' centra wil afschaffen, en 29 volledige centra wil behouden maar herverdelen.

Tegen de afschaffing van die ,,halve centra'' heeft ruim een half jaar lang heftig verzet geleefd, vooral in Wallonië, maar de minister blijkt dat met succes getrotseerd te hebben.

Tegen het behoud van 29 volledige centra duikt nu evenwel verzet op in Vlaanderen. Ze worden nochtans herverdeeld in het voordeel van Vlaanderen. Wallonië zou er 1 verliezen en er 8 overhouden; Brussel verliest er wellicht 3 en behoudt er 5; Vlaanderen krijgt er 16 in plaats van 12. West-Vlaanderen, Antwerpen en de Kempen zouden erbij winnen.

Maar aan Vlaamse kant wil de grootste ziekenhuizenvereniging, het katholieke VVI, daar niet van weten. ,,We hebben 12 volledige centra en dat is genoeg. Laat ons er enkele kleine bijmaken die niet alles mogen doen en alleen maar mogen bestaan als ze samenwerken met een groot; dat volstaat'', zegt Carine Boonen (VVI).

Vlaanderen krijgt bij maar wijst dat af? Dat is onuitgegeven. Carine Boonen: ,,Wij zijn niet bijziend. Almaar vaker moeten we in andere domeinen allerlei dingen weigeren aan patiënten (of extra laten betalen, red.) omdat de ziekteverzekering geen geld heeft; als we hartcentra bijmaken die niet nodig zijn, zullen we nog meer moeten besparen op andere dingen die wel nodig zijn.''

,, Neen mevrouw, we kunnen u geen nieuwe heup geven, maar wil u misschien een stent of een nieuwe hartklep? '', zegt ze cynisch.

Wil men het communautaire evenwicht bewaren, dan moeten er aan Waalse en Brusselse zijde nog drie volledige centra extra gesloten worden.

Medewerkers van minister Demotte ,,begrijpen er niets meer van''. Wij hebben de moed te doen wat het Kenniscentrum voorschrijft, en dan wordt dat afgewezen, luidt het. Ze begrijpen niet dat het VVI opnieuw ,,halve hartcentra'' vraagt terwijl het kenniscentrum zegt dat die moeten verdwijnen.

,,Enfin, de federale minister legt alleen het maximum vast. Het is de Vlaamse minister Vervotte die concreet beslist welke hartcentra er komen in Vlaanderen. Als zij er minder dan 16 erkent, is dat oké voor ons'', luidt het cynisch.
24 feb 2006
meer over
zie ook rubriek