Incontinentie blijkt immens taboe, vooral voor mannen

Incontinentie is een van de grootste taboes voor klanten in de apotheek, zo blijkt uit een online enquête van Pharmaplanet bij tweehonderd apothekers. Daarin werd zowel gepeild naar taboes in het algemeen als naar incontinentie in het bijzonder bij klanten in de apotheek.
Uit de enquête blijkt dat de gemiddelde Belg er niet echt happig op is om een apotheker aan te spreken over intieme problemen zoals incontinentie en erectiestoornissen. De lijst van taboe's wordt aangevoerd door "soa's, onmiddellijk gevolgd door erectiestoornissen, bedplassen bij volwassenen en incontinentie", luidt het.

geslacht
Opvallend is dat vrouwen het meestal minder moeilijk hebben om naar de apotheek te stappen met delicate onderwerpen of gezondheidssproblemen. Waar ze wel schroom over voelen zijn aandoeningen die hun aantrekkelijkheid als vrouw verminderen, zoals snurken, sterke beharing of onaangename lichaamsgeurtjes. mannen zouden het dan weer voornamelijk moeilijk hebben om te spreken over functiestoornissen. "Die schroom wordt nog versterkt als het om functiestoornissen van de geslachtsorganen gaat", luidt het.

Specifiek voor incontinentie blijkt dat "maar liefst 600.000 Belgen" last hebben van de aandoening. "Dagelijks wordt 1 Belg op de 20 met incontinentie geconfronteerd", zegt de studie. Het probleem treft voornamelijk vrouwen - 470.000 van de 600.000 patiënten tegenover 130.000 mannen - en neemt toe met de leeftijd.

Smoes
Toch zijn het vooral de mannen die het probleem niet bespreekbaar vinden. "Vaak gebruiken ze een smoes dat ze zogezegd voor hun vrouw komen", aldus Pharmaplanet. Voor prostaatlijders is de drempel naar verluidt zeer hoog. "Eén apotheker op twee ondervindt dat deze laatsten bijna allemaal pas naar de apotheek stappen na doorverwijzing door de arts", zegt de enquête.

Voor vrouwen ligt die drempel een stuk lager, wat volgens de deelnemende apothekers wellicht te verklaren is doordat incontinentie tijdens of na een zwangerschap bij dertig tot vijftig pct van de vrouwen voorkomt, waardoor zij deze problemen makkelijker zullen aankaarten.

Taboe
Dat incontinentie een taboe is, zou voornamelijk te wijten zijn aan het feit dat "nog te weinig mensen weten dat er wel degelijk doeltreffende behandelingen en oplossingen bestaan om met incontinentie om te gaan en toch nog van het leven te kunnen genieten". Op de website pirus.be kunnen personen met incontinentie en retentieproblemen terecht met hun vragen, zo meldt Pharmaplanet nog.
22 feb 2006
meer over
zie ook rubriek