Minder zorg voor oudere vrouwen met borstkanker

Oudere vrouwen met borstkanker krijgen minder medische zorg dan hun jongere lotgenotes. Dat blijkt uit een studie die het Christelijk Ziekenfonds uitvoerde bij ruim 20.000 borstkankerpatiëntes.
De Christelijke mutualiteit onderzocht een groep van 20.439 vrouwen die tussen 1998 en 2003 behandeld werden voor kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstkanker. De gemiddelde leeftijd van deze vrouwen bedroeg 60 jaar; één vierde onder hen was jonger dan vijftig (8 procent zelfs jonger dan veertig), terwijl 27 procent de zeventig al gepasseerd was. De meeste borstkankers kwamen voor bij dames tussen 50 en 70 jaar.
Toch blijkt dat net die groep van vrouwen minder medische zorg krijgt, eens er kanker is vastgesteld. De aanpak verschilt duidelijk in functie van de leeftijd, zegt Raf Mertens, hoofd onderzoek van de CM. Het verschil in aanpak komt het sterkst tot uiting bij dames die een chemokuur ondergaan. “Het lijkt alsof artsen harder vechten voor een jongere dan voor een oudere patiënte. We willen van de ziekenhuizen weten hoe dat komt. Doen ze dat bewust? Hebben ze daar een wetenschappelijke verklaring voor?”
Verder gelden er voor oudere dames langere wachttijden vooraleer ze bestraald worden en krijgen ze beduidend minder radiotherapie dan hun jongere lotgenotes.
De aanpak van de ziekte is ook afhankelijk van het soort instelling waarin men terechtkomt. Ziekenhuizen die veel borstkankergevallen behandelen, gebruiken tot anderhalve keer meer chemotherapie dan centra met een kleiner aantal patiëntes.
20 feb 2006
meer over
zie ook rubriek