Ziekenhuizen lust voor dure medicijnen ontnemen

De ziekteverzekering bespreekt een regeling die ziekenhuizen ontmoedigt voor dure medicijnen. De ziekenhuizen een forfaitair bedrag geven voor geneesmiddelen, naargelang de ernst van de aandoening van hun patiënten, dat is wat federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) vandaag voorlegt aan het verzekeringscomité van de ziekteverzekering. Dan doen ziekenhuizen voordeel bij het gebruik van goedkope versies van geneesmiddelen: ze houden dan meer over van het forfait.
Met de huidige regeling hebben ze er voordeel bij - of alleszins geen nadeel - als ze dure medicijnen gebruiken. De minister wil daarmee besparen op termijn. Op korte termijn doen de ziekenhuizen voordeel: het totaalbudget geneesmiddelen voor ziekenhuizen blijft behouden. Wie meer goedkope medicijnen gebruikt, houdt geld over. De dure vogels onder de ziekenhuizen krijgen minder dan voorheen, de spaarzamen meer.

De patiënt heeft er ook baat bij. als de huisarts zag dat het ziekenhuis dure geneesmiddelen voorschreef, durfde hij de patiënt nadien zelden een goedkope versie voorstellen.

ziekenhuispatiënten doen nog een tweede voordeel. Zij dragen 0,62 euro per dag bij voor geneesmiddelen in het ziekenhuis, maar ze betaalden daarop nog supplementen. Dat vermindert, alleen voor niet-terugbetaalbare geneesmiddelen mag hen nog een extra aangerekend worden.

De minister wil met deze regeling de hogere kosten die de Franstalige hospitalen doorgaans aanrekenen aan de ziekteverzekering, terugbrengen tot het Vlaamse niveau. De ,,referentiebedragen'' voor de algemene kosten van de ziekenhuizen - die voluit spelen vanaf juli 2006 - beogen hetzelfde.

Een deel van de artsen bestrijdt de voorgestelde regeling. Ze zeggen dat die hun vrijheid van geneesmiddelenkeuze belemmert en dat dit in het nadeel is van de patiënt.
20 feb 2006
meer over
zie ook rubriek