Patiënt slikt vaker verkeerde pillen

Geneesmiddelen voorschrijven ,,op stofnaam'' is gevaarlijk, zegt de leider van een artsenvakbond. Het voorschrijven op stofnaam is recent ingevoerd om te bezuinigen: de arts schrijft geen merknaam maar de wetenschappelijke benaming van het geneesmiddel op. De apotheker kiest dan de goedkoopste versie die hij beschikbaar heeft.
De apothekersbond liet vorige week weten dat sommige artsen hiervan misbruik maken. Ze zouden geneesmiddelen die maar in één merk beschikbaar zijn toch ,,op stofnaam'' voorschrijven. Ze doen dit omdat de overheid elk voorschrift op stofnaam beschouwt als het ,,voorschrijven van een goedkoop geneesmiddel'' en artsen krijgen straf als ze te weinig goedkope medicamenten voorschrijven.

,,Dat is geen misbruik'', zegt Marc Moens, leider van de artsenvakbond bvas. ,,Het is hooguit het creatief ontwijken van een idiote regel. De minister heeft uitdrukkelijk toegelaten op stofnaam voor te schrijven, ook als er maar één versie van een geneesmiddel is.''

Zijn vakbond heeft zich altijd terughoudend opgesteld tegenover voorschriften op stofnaam. ,,Men lachte onze op de praktijk gebaseerde waarschuwingen weg, maar nu worden ze bewaarheid. Er zijn nu veel meer patiënten die verkeerde pillen slikken.''

,,De meeste patiënten letten niet op de merknaam, maar enkel de kleur van hun pilletjes: 's morgens het gele, en 's avonds het zwart-groene en het blauwe. Als de apotheker bij elke aflevering een ander merk met een andere kleur meegeeft, omdat dat merk die dag toevallig het goedkoopst is, vergissen patiënten zich en slikken ze verkeerde pillen. Dat leidt tot erg gevaarlijke toestanden'', aldus Moens.
20 feb 2006
meer over
zie ook rubriek